>

>

Sød chili sauce med chili og frisk hvidløg

15 minutter

15 minutter

|

|

4 personer

4 personer

Thailandsk opskrift
Thailandsk opskrift

Sød chili sauce med chili og frisk hvidløg

Sød chili sauce med chili og frisk hvidløg

"Nem og enkel sød chili sauce"

"Nem og enkel sød chili sauce"

Opskrift af Lars Holmgaard

Billede af sød chili sauce
Billede af sød chili sauce

Pris og CO2 belastning per person

Pris og CO2 belastning per person

3 kr

3 kr

|

|

120 g CO2e

120 g CO2e

Energifordeling

Energifordeling

2% protein

|

1% fedt

|

97% kulhydrat

Næringsindhold

Næringsindhold

70 kcal

70 kcal

Loading...

15 minutter

|

4 personer

Thailandsk opskrift

Sød chili sauce med chili og frisk hvidløg

Nem og enkel sød chili sauce

Nem og enkel sød chili sauce

Af Lars Holmgaard

Billede af sød chili sauce
Billede af sød chili sauce

Pris per person

3 kr

120 g CO2e

CO2 belastning per person

Energifordeling

2% protein

1% fedt

97% kulhydrat

70 kcal

Næringsindhold per person

Opskrift

Du hælder sukker, eddike og vand sammen i en gryde med østerssauce eller fish sauce og sætter det over ved svagt blus. Mens det lige står og kommer i kog, hakker du hvidløget fint og hælder det i gryden.

Når den chilisovsen har stået og kogt indtil omtrent den halve mængde, drysser du Maizena i til chili saucen har en passende konsistens. Du kan smage sovsen til med lidt salt og peber og så har du en fin, fin erstatning til den chili sauce du kan købe i supermarkedet. Og det bedste af det hele er at du nu ved præcist, hvad der er i.

God fornøjelse!

Sundhed

Denne chilisauce er smagsintensiv, men har et højt sukkerindhold og lavt næringsindhold. Den bør nydes i moderate mængder som tilbehør. Brug af fiskesauce bidrager med umami og lidt protein, men gør ikke retten i sig selv nærende. Ifølge de officielle kostråd bør man begrænse tilsat sukker og salt.

Ingredienser

  • 1 dl sukker

  • 1/2 dl hvidvinseddike eller riseddike

  • 1 dl vand

  • 4 spsk østerssauce eller fish sauce

  • 1 spsk tørrede chiliflager

  • 3 fed hvidløg

  • Maizena

Allergener

Fisk (hvis fish sauce eller østerssauce anvendes), muligvis gluten (afhængigt af typen af østerssauce/fish sauce)

Historie

Selvom den ofte omtales som "thai sweet chili sauce" eller "nam chim kai" i Thailand, stammer saucen faktisk fra Zhongshan i Kina. Her blev den udviklet som en sød og krydret dip, der senere blev populær i Thailand og fik sit nuværende navn.

Ingredienser og smagsprofil

Sød chilisauce består typisk af chili, hvidløg, sukker, eddike og salt. Denne kombination giver en balanceret smag, der både er sød, syrlig og let krydret. Styrken kan variere afhængigt af typen og mængden af chili, der anvendes.​

Anvendelse i køkkenet

Saucen er yderst alsidig og bruges ofte som dip til forårsruller, kylling eller grøntsager. Den kan også anvendes som marinade, i wokretter eller som smagsgiver i dressinger og saucer.

Global popularitet

Sød chilisauce har opnået stor popularitet i mange lande og er blevet en fast bestanddel i både private hjem og restauranter. Dens evne til at tilføje smag og dybde til retter har gjort den til en favorit blandt mange.

Sulten efter andre lande?

Sulten efter andre lande?

Portrætbillede af Lars Holmgaard

erdusulten.dk 2025 af Lars Holmgaard, Gerdsvej 3, 8800 Viborg, kontakt@erdusulten.dkLinkedIn

Portrætbillede af Lars Holmgaard

erdusulten.dk 2025 af Lars Holmgaard, Gerdsvej 3, 8800 Viborg, kontakt@erdusulten.dkLinkedIn

Portrætbillede af Lars Holmgaard

erdusulten.dk af Lars Holmgaard

Gerdsvej 3, 8800 Viborg

kontakt@erdusulten.dk

LinkedIn