>

>

Verdens bedste brød bagt i gryde - skal ikke æltes

900 minutter

900 minutter

|

|

4 personer

4 personer

Verdens bedste brød bagt i gryde - skal ikke æltes

Verdens bedste brød bagt i gryde - skal ikke æltes

"Nok verdens nemmeste brød."

"Nok verdens nemmeste brød."

Opskrift af Lars Holmgaard

Få ingredienser

Pris og CO2 belastning per person

Pris og CO2 belastning per person

3 kr

3 kr

|

|

180 g CO2e

180 g CO2e

Energifordeling

Energifordeling

10% protein

|

2% fedt

|

88% kulhydrat

Næringsindhold

Næringsindhold

410 kcal

410 kcal

Loading...

900 minutter

|

4 personer

Verdens bedste brød bagt i gryde - skal ikke æltes

Nok verdens nemmeste brød.

Pris per person

3 kr

180 g CO2e

CO2 belastning per person

Energifordeling

10% protein

2% fedt

88% kulhydrat

410 kcal

Næringsindhold per person

Opskrift

Dette grydebrød er utroligt nemt at bage. Det er perfekt for både børn og ældre fordi det ikke skal æltes. Ulempen er at det tager 15 timer at lave, så du skal begynde over et halvt døgn før du skal spise brødet, men langt det meste er heldigvis hævetid.

Først smuldrer du gæren ud i vandet i en stor skål og rører det godt rundt. Så tilsætter du melet og saltet og rører rundt til det er en ensartet masse. Husk du ikke behøver ælte dejen. Lad dejen stå og hæve i 12 timer.

Drys lidt mel på bordet og hæld dejen ud derpå. Fold dejen ind over sig selv 3 gange, skiftevis højre og venstre. Læg dejen i et oliesmurt fad og læg et viskestykke over. Lad dejen hæve 2 timer mere.

Varm ovnen op til 250 grader og sæt en stor gryde derind så den kan blive varmet op.

Når gryden er gennemvarm tager du den ud og vipper dejen ned i gryden. Gryden skal være så tilpas stor at dejen kun når op til midten af den. Læg låg på gryden og sæt grydebrødet i ovnen.

OBS: Du skal være sikker på at alle grydens dele kan tåle 250 grader! Jeg bruger en støbejernsgryde fra Le Creuset, hvor jeg har skruet knoppen af fordi den ikke kan tåle varmen. Er du i tvivl, så lad hellere være så du ikke ødelægger dine gryder.

Grydebrødet skal bage i 30 minutter under låg ved 250 grader med varmluft. Derefter skruer du ned på 225 grader og bager brødet videre i 15 minutter uden låg.

Når brødet er færdigbagt vipper du det ud af gryden (pas på fingrene!) og lader det køle ned på en rist i mindst 20 minutter inden du serverer det.

Velbekomme!

Sundhed

Dette grydebrød er et simpelt, nærende og velsmagende brød, lavet med få ingredienser og uden tilsætningsstoffer.

  • Langtidshævning med lidt gær giver god smag og bedre fordøjelighed

  • Højt indhold af kulhydrater, men meget lidt fedt og intet tilsat sukker

  • Lavt protein- og fiberindhold, da der kun er anvendt hvedemel – dog let at forbedre ved at erstatte noget af melet med fx fuldkornsmel, spelt eller frø
    Alt i alt er det et godt basisbrød, som passer ind i en sund kost, især som tilbehør til grøntsagsrige måltider.

Ingredienser

  • 625 g (ca. 1 liter) mel

  • 5 dl vand

  • 2 tsk salt

  • En lille klump gær på størrelse med en ært

Allergener

Gluten (hvedemel)

Kommentarer

Kommentarer

erdusulten.dk 2025 af Lars Holmgaard, Gerdsvej 3, 8800 Viborg, kontakt@erdusulten.dk

erdusulten.dk 2025 af Lars Holmgaard, Gerdsvej 3, 8800 Viborg, kontakt@erdusulten.dk

erdusulten.dk af Lars Holmgaard

Gerdsvej 3, 8800 Viborg

kontakt@erdusulten.dk