Opskrift
Dette grydebrød er utroligt nemt at bage. Det er perfekt for både børn og ældre fordi det ikke skal æltes. Ulempen er at det tager 15 timer at lave, så du skal begynde over et halvt døgn før du skal spise brødet, men langt det meste er heldigvis hævetid.
Først smuldrer du gæren ud i vandet i en stor skål og rører det godt rundt. Så tilsætter du melet og saltet og rører rundt til det er en ensartet masse. Husk du ikke behøver ælte dejen. Lad dejen stå og hæve i 12 timer.
Drys lidt mel på bordet og hæld dejen ud derpå. Fold dejen ind over sig selv 3 gange, skiftevis højre og venstre. Læg dejen i et oliesmurt fad og læg et viskestykke over. Lad dejen hæve 2 timer mere.
Varm ovnen op til 250 grader og sæt en stor gryde derind så den kan blive varmet op.
Når gryden er gennemvarm tager du den ud og vipper dejen ned i gryden. Gryden skal være så tilpas stor at dejen kun når op til midten af den. Læg låg på gryden og sæt grydebrødet i ovnen.
OBS: Du skal være sikker på at alle grydens dele kan tåle 250 grader! Jeg bruger en støbejernsgryde fra Le Creuset, hvor jeg har skruet knoppen af fordi den ikke kan tåle varmen. Er du i tvivl, så lad hellere være så du ikke ødelægger dine gryder.
Grydebrødet skal bage i 30 minutter under låg ved 250 grader med varmluft. Derefter skruer du ned på 225 grader og bager brødet videre i 15 minutter uden låg.
Når brødet er færdigbagt vipper du det ud af gryden (pas på fingrene!) og lader det køle ned på en rist i mindst 20 minutter inden du serverer det.
Velbekomme!
Sundhed
Dette grydebrød er et simpelt, nærende og velsmagende brød, lavet med få ingredienser og uden tilsætningsstoffer.
Langtidshævning med lidt gær giver god smag og bedre fordøjelighed
Højt indhold af kulhydrater, men meget lidt fedt og intet tilsat sukker
Lavt protein- og fiberindhold, da der kun er anvendt hvedemel – dog let at forbedre ved at erstatte noget af melet med fx fuldkornsmel, spelt eller frø
Alt i alt er det et godt basisbrød, som passer ind i en sund kost, især som tilbehør til grøntsagsrige måltider.
Ingredienser
625 g (ca. 1 liter) mel
5 dl vand
2 tsk salt
En lille klump gær på størrelse med en ært
Allergener
Gluten (hvedemel)