60 minutter

60 minutter

|

|

6 personer

6 personer

Amerikansk opskrift
Amerikansk opskrift

Ketchup

Ketchup

"En frisk, sødmefuld ketchup med afrundet krydderi og en ren tomatsmag, der løfter enhver ret"

"En frisk, sødmefuld ketchup med afrundet krydderi og en ren tomatsmag, der løfter enhver ret"

Opskrift af Lars Holmgaard

Supernem

Ketchup på en tallerken med pomfritter
Ketchup på en tallerken med pomfritter

Pris, CO2 og kød per person

Pris, CO2 og kød per person

4 kr

4 kr

|

100 g CO2e

100 g CO2e

|

0 g kød

0 g kød

Energifordeling

Energifordeling

3% protein

|

1% fedt

|

96% kulhydrat

Næringsindhold

Næringsindhold

70 kcal

70 kcal

Loading...

60 minutter

|

6 personer

Amerikansk opskrift

Ketchup

En frisk, sødmefuld ketchup med afrundet krydderi og en ren tomatsmag, der løfter enhver ret

En frisk, sødmefuld ketchup med afrundet krydderi og en ren tomatsmag, der løfter enhver ret

Af Lars Holmgaard

Ketchup på en tallerken med pomfritter
Ketchup på en tallerken med pomfritter

Per person:

4 kr

100 g CO2e

0 g kød

Energifordeling

3% protein

1% fedt

96% kulhydrat

70 kcal

Næringsindhold per person

Opskrift

Denne hjemmelavede ketchup kombinerer de søde og syrlige nuancer fra tomater, æbler og æblecidereddike med en mild krydret bund fra fennikelfrø. En friskere, mere aromatisk version end den klassiske købevariant – perfekt som tilbehør til alt fra burgere til grøntsagsretter.

Hak løg og æble groft.

Varm en gryde op ved middel varme, og tilsæt løg, æble, tomater på dåse, tomatpuré, rørsukker, æblecidereddike og fennikelfrø.

Lad det hele simre stille og roligt uden låg i cirka 30-40 minutter, eller indtil blandingen er tyknet, og æblerne er helt møre.

Fjern gryden fra varmen. Brug en stavblender (eller hæld massen i en almindelig blender) og blend ketchupen helt glat.

Smag til, justér evt. med lidt ekstra eddike eller sukker efter din præference.

Hæld ketchupen på rene, skoldede glas eller flasker. Opbevar i køleskab, hvor den kan holde sig i op til 2-3 uger.

Sværhedsgrad

Let (kræver primært simring og blendning).

Sundhed

Hjemmelavet ketchup indeholder færre tilsætningsstoffer end industriketchup og giver samtidig kostfibre fra tomater og æbler. Den er stadig relativt sukkerholdig, men betydeligt sundere end mange købte varianter.

Ingredienser

400 g tomater på dåse, gerne flåede

50 g tomatpuré

40 g løg

50 g rørsukker

80 g æble, skåret i tern

70 g æblecidereddike

1/2 tsk fennikelfrø

Allergener

Ingen kendte allergener.

Historie

Oprindelse

Ketchupens historie begynder langt fra tomaternes verden. Oprindeligt stammer ketchup fra Asien, hvor en fermenteret fiskesauce kaldet "kê-tsiap" blev brugt som smagsgiver i det sydlige Kina for over 500 år siden. Europæiske søfarere bragte idéen til Europa i 1600-1700-tallet, hvor saucen gradvist blev tilpasset lokale smage.

Kulturel betydning

Da ketchup kom til England i det 18. århundrede, blev opskriften ændret til at inkludere ingredienser som svampe, valnødder og senere tomater. I USA begyndte tomatversionen at vinde frem i begyndelsen af 1800-tallet, hvor ketchup hurtigt blev populær som en fast bestanddel i husholdninger og på middagsborde. Den industrialiserede produktion, især med Heinz i 1876, cementerede tomatketchup som en af de mest ikoniske saucer i verden.

Udvikling gennem tiden

Fra at være en kompleks fermenteret sauce har ketchup udviklet sig til en sød, syrlig og intens tomatbaseret sovs, elsket på tværs af kulturer. Moderne hjemmelavede varianter, som den i denne opskrift, søger ofte at genskabe den oprindelige balance mellem sødme, syre og krydderi uden de tilsætningsstoffer, der findes i mange kommercielle produkter.

Portrætbillede af Lars Holmgaard

erdusulten.dk 2025 af Lars Holmgaard, Gerdsvej 3, 8800 Viborg, kontakt@erdusulten.dkLinkedIn

Portrætbillede af Lars Holmgaard

erdusulten.dk 2025 af Lars Holmgaard, Gerdsvej 3, 8800 Viborg, kontakt@erdusulten.dkLinkedIn

Portrætbillede af Lars Holmgaard

erdusulten.dk af Lars Holmgaard

Gerdsvej 3, 8800 Viborg

kontakt@erdusulten.dk

LinkedIn