>

>

Hindbærsnitter med syltetøj, blå glasur og tivolidrys

60 minutter

60 minutter

|

|

10 personer

10 personer

Dansk opskrift
Dansk opskrift

Hindbærsnitter med syltetøj, blå glasur og tivolidrys

Hindbærsnitter med syltetøj, blå glasur og tivolidrys

"Lav selv de lækre hindbærsnitter du kender fra bageren - mums!"

"Lav selv de lækre hindbærsnitter du kender fra bageren - mums!"

Opskrift af Lars Holmgaard

Få ingredienser

Vegetar

Billede af hindbærsnitter med blå glasur
Billede af hindbærsnitter med blå glasur

Pris og CO2 belastning per person

Pris og CO2 belastning per person

7 kr

7 kr

|

|

550 g CO2e

550 g CO2e

Energifordeling

Energifordeling

4% protein

|

49% fedt

|

47% kulhydrat

Næringsindhold

Næringsindhold

470 kcal

470 kcal

Loading...

60 minutter

|

10 personer

Dansk opskrift

Hindbærsnitter med syltetøj, blå glasur og tivolidrys

Lav selv de lækre hindbærsnitter du kender fra bageren - mums!

Lav selv de lækre hindbærsnitter du kender fra bageren - mums!

Af Lars Holmgaard

Billede af hindbærsnitter med blå glasur
Billede af hindbærsnitter med blå glasur

Pris per person

7 kr

550 g CO2e

CO2 belastning per person

Energifordeling

4% protein

49% fedt

47% kulhydrat

470 kcal

Næringsindhold per person

Opskrift

Hæld mel, sukker og 1 æg i en stor skål og riv smørret groft på et rivejern så det kommer ned i skålen som flager - det gør det nemmere at ælte sammen. I starten virker det ikke som om dejen nogensinde vil samle sig, men bliv ved med at ælte - det skal nok lykkes.

Lav to kugler af dejen, læg hver kugle på et stykke bagepapir og rul dem ud til to flade firkanter - de bliver ca. 25 cm på hvert led. Læg derefter lagene i køleskabet i en halv time.

Varm ovnen op til 200 grader. Tag dejen ud af køleskabet og læg det ene lag på en bradepande (med bagepapiret under). Fordel syltetøjet på dejen uden at komme for tæt på kanterne. Pisk det andet æg sammen og pensl kanterne inden du lægger det andet lag dej oven på som låg og trykker det hele sammen i kanterne så syltetøjet ikke flyder ud.

Sæt bradepanden i ovnen og bag pladerne i godt 15 minutter ved 200 grader eller indtil overfladen er let gylden. Hvis dejen buler for meget efter bagningen, så læg et stykke bagepapir oven på og stil fx. en bradepande, der kan presse bulerne ned så dejen bliver fin og flad.

Når dejen er kølet ned kan du blande en smule vand i flormelisen, evt. tilsætte lidt farve, og røre det sammen til en glasur som du breder ud over dejpladerne inden du drysser lidt tivolidrys hen over midten. Når glasuren er helt tør kan du skære snitterne ud - velbekomme!

Sundhed

Hindbærsnitter er en klassisk dansk kage, som først og fremmest er til nydelse – ikke sundhed. De indeholder meget smør og sukker, både i dejen og glasuren, og næsten ingen kostfibre eller proteiner. Hindbærsyltetøjet giver lidt frugt og syre, men også sukker.
Der er ingen tvivl: Dette er en energibombe, men den passer perfekt som en sød afslutning til særlige lejligheder. En version med fuldkornsmel, mindre glasur eller sukkerreduceret syltetøj kan dog forbedre næringsprofilen en smule.

Ingredienser

Dej

  • 400 g hvedemel

  • 150 g sukker

  • 250 smør

  • 2 æg

  • Tivolidrys

  • 1-2 dl hindbærsyltetøj

Glasur

  • 4 dl flormelis

  • Lidt vand

  • Evt. farve

Allergener

Gluten (hvedemel), mælk (smør), æg

Historie

Hindbærsnitter er en klassisk dansk kage, der har været en fast bestanddel af bagerier og kaffeborde i generationer. Kendetegnet ved sin enkle sammensætning af to lag sprød mørdej med hindbærmarmelade imellem og en sød glasur på toppen, har hindbærsnitten en særlig plads i danskernes hjerter.​

Historisk baggrund

Oprindeligt blev hindbærsnitten kendt som "hindbærbrød" og blev bagt efter opskrifter som F. Grams, der stadig anvendes i dag. Navneændringen til "hindbærsnitte" afspejler en modernisering af kagen, men essensen forbliver den samme: en simpel, men velsmagende kage, der kombinerer det søde og det syrlige.​

Ifølge nogle kilder kan hindbærsnittens oprindelse spores tilbage til 1700-tallets Danmark, hvor den blev skabt i den nordligste del af landet. Denne lange historie vidner om kagens vedvarende popularitet og dens evne til at tilpasse sig tidens smag.​

Moderne variationer

I dag eksperimenteres der med hindbærsnitten i mange hjem og bagerier. Nogle tilføjer farverigt krymmel eller frysetørrede bær på glasuren for at give et festligt udtryk, mens andre varierer fyldet med forskellige marmelader som jordbær eller solbær. Trods disse variationer forbliver den klassiske hindbærsnitte en favorit, især til eftermiddagskaffen eller som en sød afslutning på et måltid.​

Hindbærsnittens enkle elegance og nostalgiske smag gør den til en tidløs klassiker i det danske kageunivers.

Sulten efter andre lande?

Sulten efter andre lande?

Portrætbillede af Lars Holmgaard

erdusulten.dk 2025 af Lars Holmgaard, Gerdsvej 3, 8800 Viborg, kontakt@erdusulten.dkLinkedIn

Portrætbillede af Lars Holmgaard

erdusulten.dk 2025 af Lars Holmgaard, Gerdsvej 3, 8800 Viborg, kontakt@erdusulten.dkLinkedIn

Portrætbillede af Lars Holmgaard

erdusulten.dk af Lars Holmgaard

Gerdsvej 3, 8800 Viborg

kontakt@erdusulten.dk

LinkedIn