Opskrift
Tænd ovnen på 220 grader.
Varm rødkålen i en lille gryde eller i mikrobølgeovnen.
Skær æblet i tynde skiver.
Hvis du gerne vil have varm flæskesteg, så læg hele det stykke du skal bruge, i ovnen og varm det på én gang. Lægger du enkelte skiver i ovnen bliver de desværre tørre og det vil vi helst undgå i en saftig burger.
Rør dijonnaisen sammen og smør begge flade af burgerbollen godt.
Læg derefter nogle skiver syltede agurker nederst på bollen, så et par skiver flæskesteg, derefter rødkål (dryp den evt af inden) og så 3-4 skiver æble inden du slutter af med topbollen.
Velbekomme :)
Sværhedsgrad
Let – kræver blot opvarmning af flæskesteg, snitning og samling.
Sundhed
Flæskestegsburgeren kombinerer proteinrigt kød og syrnet grønt (rødkål og æble) med en fed, men velsmagende dressing. Retten er energitæt og indeholder en del mættet fedt, men balanceres af fibre og friskhed fra grøntsager og frugt. Den lever kun delvist op til de danske kostråd – især pga. flæskestegens fedtindhold og brugen af både mayonnaise og hvidt brød – men kan være et godt kompromis som "bedre fastfood" i hjemmekøkkenet.
Ingredienser
4 skiver flæskesteg
1 æble, skåret i tynde skiver
100 g rødkål
Dijonnaise
2 spsk græsk yoghurt 2%
2 spsk mayonnaise
1 spsk grov sennep
1 tsk æbleeddike
1 tsk flydende honning
Allergener
Gluten (fra burgerboller)
Æg (fra mayonnaise)
Sennep (fra både grov sennep og dijonnaise)
Mælk (fra græsk yoghurt)
Historie
Flæskestegsburger – dansk julemad møder streetfood
Flæskestegsburgeren er et moderne bud på, hvordan traditionel dansk mad kan forvandles til håndholdt streetfood med både nostalgi og attitude. Selvom retten i sin nuværende form først blev udbredt i 2010’erne, er dens elementer dybt forankret i den danske madkultur.
Flæskestegens folkelige rødder
Flæskesteg med sprøde svær, rødkål og brunede kartofler har været en hjørnesten i den danske julemads-tradition siden det 19. århundrede, hvor svinekød blev et vigtigt symbol på velstand og fest. I takt med industrialiseringen og bredere adgang til ovne blev flæskesteg allemandseje – og et fast element på både juleborde og i søndagsmiddage.
Fra julebord til burgerbolle
Det var dog først i de seneste årtier, at flæskestegen for alvor fandt vej ind i burgerbollen. Med streetfoodens fremmarch og en stigende interesse for lokal forankring i moderne fastfood begyndte foodtrucks og gourmetburgerbarer at servere "flæskestegsburgere" – typisk med syrlig rødkål, syrlige æbler og en cremet dressing, som kontraster til det fede svinekød.
Det moderne udtryk
Nutidens versioner kombinerer det sprøde, søde, fede og friske – ofte med hjemmelavede dressinger, fermenterede grøntsager og briocheboller. Kombinationen af saftig flæskesteg, rødkål, æble og sennep eller dijonnaise gør burgeren både velkendt og nytænkende. Den appellerer til både tradition og trend – og beviser, at flæskestegen har langt mere at byde på end kun til jul.