>

>

Fiskesuppe med muslinger og lækker fisk

45 minutter

45 minutter

|

|

4 personer

4 personer

Fransk opskrift
Fransk opskrift

Fiskesuppe med muslinger og lækker fisk

Fiskesuppe med muslinger og lækker fisk

"Jeg giver den 10 ud af 5 stjerner far! - Emil, 5 år"

"Jeg giver den 10 ud af 5 stjerner far! - Emil, 5 år"

Opskrift af Lars Holmgaard

Billede af fiskesuppe
Billede af fiskesuppe

Pris og CO2 belastning per person

Pris og CO2 belastning per person

36 kr

36 kr

|

|

800 g CO2e

800 g CO2e

Energifordeling

Energifordeling

47% protein

|

24% fedt

|

30% kulhydrat

Næringsindhold

Næringsindhold

350 kcal

350 kcal

Loading...

45 minutter

|

4 personer

Fransk opskrift

Fiskesuppe med muslinger og lækker fisk

Jeg giver den 10 ud af 5 stjerner far! - Emil, 5 år

Jeg giver den 10 ud af 5 stjerner far! - Emil, 5 år

Af Lars Holmgaard

Billede af fiskesuppe
Billede af fiskesuppe

Pris per person

36 kr

800 g CO2e

CO2 belastning per person

Energifordeling

47% protein

24% fedt

30% kulhydrat

350 kcal

Næringsindhold per person

Opskrift

Fiskesuppen her er meget nem at lave, men den smager fuldstændigt vidunderligt og kan løfte enhver grå og kedelig efterårs-onsdag op på et højere plan. Duften af hvidvin, muslinger, hvidløg og timian hænger stadig i huset, men jeg åbner ikke vinduerne endnu for det er som at komme på ferie til Italien for en meget kort stund.

Jeg kan godt lide at grønsagerne ikke bliver hakket så fint at konsistensen forsvinder når de bliver tilberedt, men det er helt op til dig. Og, hvis du ikke lige kan huske, hvordan fennikel smager, så har det den lækreste lakridsduft som min søn var noget overrasket over kom fra en grønsag...!

Nå, videre til opskriften.

1: Først skyller du fennikel og porre og hakker det sammen med hvidløg og chilien. Husk det kun er det hvide af porren du kan bruge, de grønne blade skal bare smides ud. Gem halvdelen af den hakkede chili til serveringen - så kan folk selv justere chilistyrken i deres fiskesuppe. Derefter svitser du de hakkede grønsager sammen med chili og hvidløg i lidt olivenolie i en suppegryde.

2: Når grønsagerne er bløde tilsætter du 1,5 liter vand og 1,5 dl hvidvin og skruer op for blusset indtil suppen begynder at koge. Så skruer du ned, så fiskesuppen kun lige står og simrer. Så tager du en dyb indånding og nyder duften mens du snupper et glas hvidvin til madlavningen. Denne fiskesuppe er så nem at lave at du sagtens kan holde lidt pauser indimellem.

3: Hak tomaterne og et lille bundt frisk timian fint inden du kommer det i suppen. Skær fisken i små bidder og lad det koge med i fiskesuppen.

4: Hæld muslingerne i en stor skål og rod rundt med hånden så du kan se dem lukke sig. De muslinger, der ikke lukker sig skal du smide ud - de er døde. Så tilsætter du de resterende muslinger og når de har åbnet sig så er retten færdig. Er der nogen af muslingerne, der ikke har åbnet sig så tag dem op og smid dem ud. Smag fiskesuppen til med salt (ca 2 teskefulde) og friskkværnet peber og server gerne sammen med et lækkert brød!

Sundhed

Retten har et højt proteinindhold takket være fisk og muslinger. Fedtet er lavt til moderat (primært umættet fedt), og kulhydraterne kommer primært fra grøntsager og druesaften. Det er en let, mættende og næringsrig suppe – perfekt som sund hovedret.

Hvis du serverer med brød ved siden af, vil kulhydratprocenten naturligvis stige.

Ingredienser

  • 1 fennikel

  • 1 porre

  • 3 fed hvidløg

  • 1 chili

  • 1,5 l vand

  • 1,5 dl hvidvin

  • 4 tomater

  • 1 bundt frisk timian

  • 400 g hvid fisk, fx pighvar eller havtaske

  • 600 g muslinger

    2 tsk salt

  • friskkværnet peber

Allergener

Historie

Fiskesuppe er en klassisk ret med dybe rødder i det nordiske køkken, særligt i kystområder som Norge og Danmark, hvor tilgængeligheden af frisk fisk har præget madkulturen gennem århundreder. I Danmark har fiskesuppe traditionelt været en simpel ret, ofte tilberedt med lokale fisk som torsk og sej, kombineret med sæsonens grøntsager og krydderurter.​

I Norge findes der flere regionale variationer af fiskesuppe. En af de mest kendte er den bergenske fiskesuppe, som stammer fra byen Bergen. Denne version er karakteriseret ved sin lyse, cremede konsistens og indeholder ofte fiskekraft lavet på fiskeben og hoveder, tilsat rodfrugter som gulerod og selleri, samt fløde og æggeblommer for at opnå en rig smag og tekstur.

I moderne tid er fiskesuppe blevet genstand for kulinarisk innovation, hvor kokke eksperimenterer med forskellige ingredienser og smagsprofiler. Eksempelvis kan man finde opskrifter, der inkluderer skaldyr som rejer og muslinger, eller krydderier som ingefær og gurkemeje for at tilføre en asiatisk twist . Disse variationer afspejler en globalisering af smag og en øget interesse for at kombinere traditionelle retter med nye, spændende elementer.​

Fiskesuppe forbliver en elsket ret i det danske og norske køkken, værdsat for sin varme, nærende kvalitet og evne til at samle forskellige smage i en harmonisk helhed.

Sulten efter andre lande?

Sulten efter andre lande?

Portrætbillede af Lars Holmgaard

erdusulten.dk 2025 af Lars Holmgaard, Gerdsvej 3, 8800 Viborg, kontakt@erdusulten.dkLinkedIn

Portrætbillede af Lars Holmgaard

erdusulten.dk 2025 af Lars Holmgaard, Gerdsvej 3, 8800 Viborg, kontakt@erdusulten.dkLinkedIn

Portrætbillede af Lars Holmgaard

erdusulten.dk af Lars Holmgaard

Gerdsvej 3, 8800 Viborg

kontakt@erdusulten.dk

LinkedIn