>

>

Berberi andebryst med flødestuvede kartofler

120 minutter

120 minutter

|

|

4 personer

4 personer

Fransk opskrift
Fransk opskrift

Berberi andebryst med flødestuvede kartofler

Berberi andebryst med flødestuvede kartofler

"Mørt og saftigt andebryst med sprødt skind, serveret med cremede kartofler, mild løgsødme og et strejf af hvidløg – en varm og rig smagsoplevelse med dybde"

"Mørt og saftigt andebryst med sprødt skind, serveret med cremede kartofler, mild løgsødme og et strejf af hvidløg – en varm og rig smagsoplevelse med dybde"

Opskrift af Lars Holmgaard

Få ingredienser

Billede af berberi andebryst
Billede af berberi andebryst

Pris og CO2 belastning per person

Pris og CO2 belastning per person

35 kr

35 kr

|

|

2.300 g CO2e

2.300 g CO2e

Energifordeling

Energifordeling

24% protein

|

41% fedt

|

35% kulhydrat

Næringsindhold

Næringsindhold

730 kcal

730 kcal

Loading...

120 minutter

|

4 personer

Fransk opskrift

Berberi andebryst med flødestuvede kartofler

Mørt og saftigt andebryst med sprødt skind, serveret med cremede kartofler, mild løgsødme og et strejf af hvidløg – en varm og rig smagsoplevelse med dybde

Mørt og saftigt andebryst med sprødt skind, serveret med cremede kartofler, mild løgsødme og et strejf af hvidløg – en varm og rig smagsoplevelse med dybde

Af Lars Holmgaard

Billede af berberi andebryst
Billede af berberi andebryst

Pris per person

35 kr

2.300 g CO2e

CO2 belastning per person

Energifordeling

24% protein

41% fedt

35% kulhydrat

730 kcal

Næringsindhold per person

Opskrift

Tænd ovnen på 175°.

Skræl kartoflerne og skær dem i skiver. Fordel dem sammen med hakkede løg, hvidløg og rigeligt med salt og peber i et ovnfast fad. Hæld vand og fløde ved og sæt det i ovnen ved 175°.

Når kartoflerne har været i ovnen i ca. 1 time, ridses berberi andebrysterne på fedtsiden og salt og peber gnides ind i sprækkerne. Steg andebrysterne et par minutter på fedtsiden ved middel varme og vend dem. De skal have ca. 10 minutter på hver side og derefter hvile i 5 minutter inden de skæres i tynde skive og serveres med kartoflerne.

Berberi andebryst - saftig og lækker - velbekomme!

Sundhed

Denne ret er smagfuld og mættende, men også relativt fedt- og energirig pga. andebrystet og fløden:

  • Berberiand har mere kød og mindre fedt end almindelig and, men det er stadig et federe kød med højere andel mættet fedt

  • Kartofler og løg giver god mæthed, fibre og vitaminer

  • Madlavningsfløde 9 % er et mildere alternativ til piskefløde, hvilket hjælper med at balancere retten
    Retten vil være mere ernæringsrigtig, hvis man tilføjer grønt tilbehør (fx bønner, grønkål eller en frisk salat)

Ingredienser

2 berberi andebryst

  • 2 kg kartofler

  • 2 løg

  • 2 fed hvidløg

  • 5 dl vand

  • 250 ml madlavningsfløde 9%

  • Salt, peber

Allergener

Mælk (madlavningsfløde)

Historie

Berberiandebryst med flødestuvede kartofler er en elegant sammensætning, der forener det franske og det danske køkkens bedste traditioner.​

Berberianden, også kendt som muscovy-and, har sin oprindelse i Sydamerika og blev introduceret til Europa i det 16. århundrede. I Frankrig blev den hurtigt værdsat for sit magre, mørke kød og sin intense smag, hvilket gjorde den til en favorit i det klassiske franske køkken.​

Flødestuvede kartofler, eller "gratin dauphinois" som retten kaldes i Frankrig, stammer fra Dauphiné-regionen og blev første gang dokumenteret i det 18. århundrede. Retten består af skivede kartofler bagt i fløde og hvidløg, hvilket resulterer i en cremet og fyldig smag.​

I Danmark har flødestuvede kartofler længe været en populær tilbehørsret, især til festlige lejligheder. Kombinationen af det saftige berberiandebryst og de cremede kartofler skaber en harmonisk balance mellem det kraftige kød og den milde, rige smag af kartoflerne.​

Denne ret symboliserer en kulinarisk bro mellem det franske og det danske køkken, hvor internationale ingredienser og teknikker tilpasses lokale smagspræferencer og traditioner.

Sulten efter andre lande?

Sulten efter andre lande?

Portrætbillede af Lars Holmgaard

erdusulten.dk 2025 af Lars Holmgaard, Gerdsvej 3, 8800 Viborg, kontakt@erdusulten.dkLinkedIn

Portrætbillede af Lars Holmgaard

erdusulten.dk 2025 af Lars Holmgaard, Gerdsvej 3, 8800 Viborg, kontakt@erdusulten.dkLinkedIn

Portrætbillede af Lars Holmgaard

erdusulten.dk af Lars Holmgaard

Gerdsvej 3, 8800 Viborg

kontakt@erdusulten.dk

LinkedIn