Opskrift
Tænd ovnen på 175°.
Skræl kartoflerne og skær dem i skiver. Fordel dem sammen med hakkede løg, hvidløg og rigeligt med salt og peber i et ovnfast fad. Hæld vand og fløde ved og sæt det i ovnen ved 175°.
Når kartoflerne har været i ovnen i ca. 1 time, ridses berberi andebrysterne på fedtsiden og salt og peber gnides ind i sprækkerne. Steg andebrysterne et par minutter på fedtsiden ved middel varme og vend dem. De skal have ca. 10 minutter på hver side og derefter hvile i 5 minutter inden de skæres i tynde skive og serveres med kartoflerne.
Berberi andebryst - saftig og lækker - velbekomme!
Sundhed
Denne ret er smagfuld og mættende, men også relativt fedt- og energirig pga. andebrystet og fløden:
Berberiand har mere kød og mindre fedt end almindelig and, men det er stadig et federe kød med højere andel mættet fedt
Kartofler og løg giver god mæthed, fibre og vitaminer
Madlavningsfløde 9 % er et mildere alternativ til piskefløde, hvilket hjælper med at balancere retten
Retten vil være mere ernæringsrigtig, hvis man tilføjer grønt tilbehør (fx bønner, grønkål eller en frisk salat)
Ingredienser
2 berberi andebryst
2 kg kartofler
2 løg
2 fed hvidløg
5 dl vand
250 ml madlavningsfløde 9%
Salt, peber
Allergener
Mælk (madlavningsfløde)
Historie
Berberiandebryst med flødestuvede kartofler er en elegant sammensætning, der forener det franske og det danske køkkens bedste traditioner.
Berberianden, også kendt som muscovy-and, har sin oprindelse i Sydamerika og blev introduceret til Europa i det 16. århundrede. I Frankrig blev den hurtigt værdsat for sit magre, mørke kød og sin intense smag, hvilket gjorde den til en favorit i det klassiske franske køkken.
Flødestuvede kartofler, eller "gratin dauphinois" som retten kaldes i Frankrig, stammer fra Dauphiné-regionen og blev første gang dokumenteret i det 18. århundrede. Retten består af skivede kartofler bagt i fløde og hvidløg, hvilket resulterer i en cremet og fyldig smag.
I Danmark har flødestuvede kartofler længe været en populær tilbehørsret, især til festlige lejligheder. Kombinationen af det saftige berberiandebryst og de cremede kartofler skaber en harmonisk balance mellem det kraftige kød og den milde, rige smag af kartoflerne.
Denne ret symboliserer en kulinarisk bro mellem det franske og det danske køkken, hvor internationale ingredienser og teknikker tilpasses lokale smagspræferencer og traditioner.