>

>

Bearnaisesauce med frisk esdragon

15 minutter

15 minutter

|

|

4 personer

4 personer

Fransk opskrift
Fransk opskrift

Bearnaisesauce med frisk esdragon

Bearnaisesauce med frisk esdragon

"Fløjlsblød, syrligt-krydret og fyldt med smørfedme – bearnaise er kongen af saucer med et aromatisk pift af estragon og syrlig kant"

"Fløjlsblød, syrligt-krydret og fyldt med smørfedme – bearnaise er kongen af saucer med et aromatisk pift af estragon og syrlig kant"

Opskrift af Lars Holmgaard

Billede af bearnaisesauce på bøf
Billede af bearnaisesauce på bøf

Pris og CO2 belastning per person

Pris og CO2 belastning per person

10 kr

10 kr

|

|

500 g CO2e

500 g CO2e

Energifordeling

Energifordeling

3% protein

|

96% fedt

|

1% kulhydrat

Næringsindhold

Næringsindhold

520 kcal

520 kcal

Loading...

15 minutter

|

4 personer

Fransk opskrift

Bearnaisesauce med frisk esdragon

Fløjlsblød, syrligt-krydret og fyldt med smørfedme – bearnaise er kongen af saucer med et aromatisk pift af estragon og syrlig kant

Fløjlsblød, syrligt-krydret og fyldt med smørfedme – bearnaise er kongen af saucer med et aromatisk pift af estragon og syrlig kant

Af Lars Holmgaard

Billede af bearnaisesauce på bøf
Billede af bearnaisesauce på bøf

Pris per person

10 kr

500 g CO2e

CO2 belastning per person

Energifordeling

3% protein

96% fedt

1% kulhydrat

520 kcal

Næringsindhold per person

Opskrift

Det er altså supercool lige at kunne lave sin egen bearnaise sauce og det er helt sikkert noget, der imponerer både din kæreste, svigermor og nabo. Så, værsgo - her er opskriften på en god, hjemmelavet bearnaisesovs:

Læg smørret i en gryde og lad det stå og smelte ved svag varme. Når smørret er helt smeltet, tager du en sovseske og fjerner det øverste hvide lag. Man skummer sovsen, hedder det. Så tager du gryden af blusset og lader det stå og køle lidt ned mens du laver essensen.

Lav bearnaise essensen

Hak en mængde løg fint - enten skalotteløg eller rødløg - så du har en mængde, der ca. svarer til en spiseskefuld. Hæld det i en kasserolle sammen med 3 spsk sherryeddike, et laurbærblad og friskkværnet peber. Varm essensen op på svagt blus og kog det lidt ind så det bliver en tykkere essens.

Tilsæt koldt vand og æggeblommer

Tag gryden af varmen og tilsæt 1 spsk koldt vand. Pisk derefter 4 æggeblommer i essensen og bliv ved til saucen er kølet lidt af og begynder at tykne. Gryden må endelig ikke være for varm, det er derfor man tilsætter vandet først.

Tilsæt smør meget forsigtigt

Brug sovseskeen til forsigtigt at dryppe den klarede smør ned i essensen mens du pisker løs - tilsæt bare nogle få dråber af gangen. Bliv ved indtil du har pisket al smørret sammen med essensen. Tilsætter du for meget af gangen eller er gryden for varm, så skiller bearnaisesaucen og så er du nødt til at starte forfra.

Hak esdragon fint og drys det i sovsen, smag til med salt og servér til en god bøf.

Ingredienser

  • 250 g smør

  • 3 spsk sherryeddike

  • 1 spsk finthakket skalotteløg (eller rødløg)

  • 1 laurbærblad

  • friskkværnet peber

  • 4 pasteuriserede æggeblommer

  • 1 tsk frisk esdragon

Allergener

Historie

Béarnaisesauce er en klassisk fransk sauce, der blev skabt i 1830'erne af kokken Jean-Louis-François Collinet. Han opfandt saucen ved en tilfældighed under åbningen af restauranten Le Pavillon Henri IV i Saint-Germain-en-Laye, nær Paris.

Navnet "béarnaise" stammer fra regionen Béarn i det sydvestlige Frankrig, som var fødested for kong Henrik IV. Da restauranten var opkaldt efter kongen, valgte Collinet at navngive sin nye sauce til ære for ham .​

Béarnaisesauce er en variation af hollandaise, en af de fem "modersaucer" i det franske køkken. Mens hollandaise bruger citron som syre, anvender béarnaise hvidvinseddike og er smagt til med skalotteløg, estragon og kørvel, hvilket giver den en karakteristisk urtearoma.

I dag er béarnaisesauce en fast bestanddel i det franske og internationale køkken, ofte serveret til bøf, fisk eller grøntsager. Den har også fundet vej til det nordiske køkken, hvor den er blevet en populær ledsager til steak og pommes frites.

Sulten efter andre lande?

Sulten efter andre lande?

Portrætbillede af Lars Holmgaard

erdusulten.dk 2025 af Lars Holmgaard, Gerdsvej 3, 8800 Viborg, kontakt@erdusulten.dkLinkedIn

Portrætbillede af Lars Holmgaard

erdusulten.dk 2025 af Lars Holmgaard, Gerdsvej 3, 8800 Viborg, kontakt@erdusulten.dkLinkedIn

Portrætbillede af Lars Holmgaard

erdusulten.dk af Lars Holmgaard

Gerdsvej 3, 8800 Viborg

kontakt@erdusulten.dk

LinkedIn