Opskrift
Tænd ovnen på 175 grader.
Kom melet i en stor skål og riv smørret groft på et rivejern ned i melet. Bland det godt sammen med vaniljesukker inden du tilsætter æg og samler dejen. Du skal ikke ælte dejen - bare lige samle den så den er ensartet.
Drys lidt mel ud på bordet og rul dejen helt flad med en kagerulle.
Smør tærteformen, læg dejpladen i bunden og pres dejen op ad siderne.
Skyl æblerne og skær dem i tynde skiver. Fordel æblerne på tærtebunden.
Drys ca. 1 spsk sukker med 1 tsk kanel over den og fordel nogle klatter smør. Sæt tærten på en rist og bag den midt i ovnen ved 175 grader i ca. 20 minutter.
Vent med at servere tærten til den er kølet ned og server med lidt creme fraiche. Velbekomme!
Sundhed
Denne æbletærte er en klassisk dessert med et moderat indhold af fedt og sukker. Tærten rummer gode elementer som æbler med fibre og vitaminer, men er også rig på kulhydrater og mættet fedt fra smør og æg. Serveres den med creme fraiche 9 %, bliver det en balanceret og nydelsesfuld dessert, der kan passes ind i en sund kost, når den spises med omtanke.
Ingredienser
Tærtedej
60 g smør
150 g hvedemel
1/2 tsk bagepulver
1 tsk salt
1 tsk vaniljesukker
1 æg
Æblefyld
4-5 æbler
1 spsk sukker
1 tsk kanel
20 g smør
Tilbehør
Creme fraiche 9%
Allergener
Gluten, mælk, æg.
Historie
Æbletærte er en af de mest elskede og traditionsrige desserter i den vestlige verden – og dens historie strækker sig over århundreder og kontinenter. Fra middelalderens England til moderne danske kaffeborde har tærten med æblefyld været et symbol på hjemlig hygge, årstidens frugt og enkel, men velsmagende bagværk.
Fra Europa til hele verden
De første æbletærter kan spores tilbage til 1300-tallets England, hvor der blev bagt lukkede tærter med fyld af kød, frugt og krydderier. Disse tidlige tærter var ofte tunge og rustikke og blev tilberedt i tykke skorper – ikke for at spises, men for at holde på fyldet under bagningen. Æbler blev dog hurtigt en favorit, fordi de var nemme at opbevare og havde en naturlig sødme, som gjorde dem perfekte til bagning.
I takt med kolonialiseringen og udvandringen fra Europa bredte æbletærten sig til Nordamerika, hvor den fik ikonisk status som “apple pie” – et symbol på amerikansk identitet og tradition. Her udviklede tærten sig med åbne toppe, krydret æblefyld og servering med is – det, vi i dag kender som “apple pie à la mode”.
Æbletærte i dansk tradition
I Danmark har æbletærte især været populær i efterårs- og vintermånederne, hvor æblehøsten gav rig mulighed for at udnytte de danske frugtsorter som Ingrid Marie, Belle de Boskoop eller Gråsten. Traditionelt blev æbletærten bagt i en mørdej og fyldt med tynde skiver æble, sukker og kanel – oftest serveret lun med flødeskum, vaniljeis eller en klat creme fraiche.
Tærten blev betragtet som en hyggelig dessert, der både kunne serveres til søndagskaffen og som afslutning på en festlig middag. Den var nem at lave, krævede få ingredienser, og kunne varieres med, hvad man havde ved hånden – en grund til dens store popularitet i både mormors køkken og moderne hjem.
Krydderier og kontraster
Særligt kombinationen af æble og kanel har været en dansk favorit siden 1800-tallet, hvor krydderier som kanel og vanilje blev mere tilgængelige. Sammen med smør og sukker skabte det en aromatisk fyld, der balancerede syrligheden i æblerne. Og det syrlige modspil fra creme fraiche eller flødeskum blev efterhånden en fast ledsager.
En evigt elsket klassiker
I dag er æbletærten stadig en af de mest bagte og delte opskrifter – i både klassiske og moderne udgaver. Den laves med mørdej, butterdej, crumble, mandelmel, nødder, og alt imellem. Men uanset form og topping er essensen den samme: en hyldest til sæsonens frugt og den varme, nostalgiske følelse af hjemmebag.
Æbletærten er mere end bare dessert – den er en historie om hjemmeliv, årstider og smag, der binder generationer sammen.