Opskrift
Sæt vand over til pasta og når det koger, hælder du pastaen i og begynder at lave karrysaucen herunder.
Hak det halve rødløg fint og svits det kort på panden sammen med hvidvinseddike. Når eddiken lige er reduceret lidt, så tilsætter du smør og karry og rører det sammen indtil smørret er smeltet helt. Tilsæt tomat passata og mælk og lad det hele koge ind ved svag varme i 5-10 minutter så saucen får en god tyk og cremet konsistens.
Pil skallen af rejerne og når pastaen er ved at være færdigkogt så lægger du rejerne ned i saucen og rører lidt rundt så alle rejer bliver dækket. Tigerrejerne skal bare lige koge med i 1-2 minutter.
Fordel pastaen i to dybe tallerkener, hæld karrysaucen over og drys med enten finthakket persille eller frisk koriander.
Tip: Hæld en teskefuld sød chilisauce i karrysovsen, hvis du gerne vil give retten et ekstra pift. Det smager fantastisk!
Sundhed
Retten har et solidt indhold af magert protein fra tigerrejer og en sauce uden fløde, hvilket gør den lettere end mange cremede pastaretter. Brug af mælk i stedet for fløde og en tomatbaseret sauce er klart et sundere valg. Dog har retten et lidt højt proteinindhold ift. mængden af grønt. Den bliver mere balanceret i forhold til De Officielle Kostråd, hvis du tilføjer 1-2 håndfulde grøntsager (fx broccoli, ærter eller spinat) og evt. vælger fuldkornspasta.
Ingredienser
1/2 rødløg (de er mildere i smagen)
2 spsk hvidvinseddike
25 g smør
2 tsk karry
250 ml tomat passata
250 ml mælk
400 g tigerrejer
300 g pasta
Evt. en smule frisk koriander eller persille til at drysse oven på retten.
Allergener
Skaldyr (tigerrejer)
Mælk (smør, mælk)
Gluten (pasta – afhænger af type)
Historie
Oprindelse og inspiration
Tigerrejer, kendt for deres størrelse og faste kød, har længe været en del af det asiatiske køkken, især i thailandske og vietnamesiske retter. Karrysauce, med sin komplekse blanding af krydderier, har rødder i det indiske subkontinent, men er blevet tilpasset og adopteret i mange forskellige kulturer. I Danmark begyndte kombinationen af tigerrejer og karrysauce at vinde indpas i 1980'erne og 1990'erne, hvor interessen for internationale smagsoplevelser voksede.
Retten i dag
I dag findes der utallige variationer af tigerrejer i karrysauce. Nogle opskrifter inkluderer kokosmælk for en sødere og mere cremet sauce, mens andre bruger tomat eller fløde for at tilføje dybde og rigdom. Krydderier som ingefær, hvidløg og chili tilføjer varme og kompleksitet, og retten serveres ofte med ris eller nudler for at fuldende måltidet.
En global favorit
Tigerrejer i karrysauce er et eksempel på, hvordan ingredienser og smagsprofiler fra forskellige kulturer kan forenes i en harmonisk og velsmagende ret. Den appellerer til både dem, der søger eksotiske smagsoplevelser, og dem, der ønsker en hurtig og nem hverdagsret med et twist.