Opskrift
Tænd ovnen på 180 grader.
Riv det kolde smør på den grove side af et rivejern, så er det nemt at blande i resten af dejen.
Hæld hvedemel, rørsukker, æg, bagepulver, lakrids og goji bær i dejen og mix med hænderne til det bliver en samlet masse. Du kan også bruge dejkrogene på en håndmixer på mindste trin, hvis du hellere vil det.
Mens ovnen varmer op, ruller du en tyk pølse på ca 5-6 cm i diameter ind i bagepapir og lægger rullen i fryseren.
Når ovnen er klar og cookiedejen fast, så skærer du skiver af ca 1 cm tykkelse ud og fordeler på en bageplade med bagepapiret på. Der bliver ca 20 cookies af dejen.
Bag de lækre cookies i 10-15 minutter. Husk at de ikke bliver faste inde i ovnen - det sker først når de kommer ud og køler af på en rist.
Velbekomme :)

Sværhedsgrad
Let. Mix ingredienserne og bag.
Sundhed
Cookies er en nydelsesvare og bør nydes i mindre mængder. Denne version indeholder lidt fiber og antioxidanter fra bærrene, men har højt sukker- og fedtindhold. Lakrids bør begrænses ved højt blodtryk.
Ingredienser
200 g hvedemel
125 g smør
175 rørsukker
1 æg
1/2 tsk bagepulver
15 g fint lakridspulver
50 g blød finsk lakrids hakket i mindre stykker
50 g tørrede goji bær (eller tranebær)
Allergener
Gluten (hvedemel), mælk (smør), æg, lakrids (kan indeholde spor af soja).
Historie
Lakridscookies er en moderne fortolkning af den klassiske amerikanske cookie – men med en tydelig nordisk signatur. Kombinationen af lakrids og søde bær er ikke en del af den oprindelige cookie-tradition, men er opstået i Skandinavien, hvor især Danmark og Sverige har gjort lakrids til en kulturel smagsidentitet.
Fra cookie til krystallisering af smag
Den klassiske cookie, som vi kender den i dag, stammer fra USA i 1930’erne, da Ruth Wakefield opfandt den ikoniske "chocolate chip cookie". I de seneste årtier er denne grundopskrift blevet brugt som en slags lærred, hvor nye smagskombinationer er blevet afprøvet – alt fra bacon til matcha, og i Norden: lakrids.
Lakrids som gourmetingrediens
Lakrids var tidligere forbeholdt slik og apotekervarer, men begyndte i starten af 2000’erne at finde vej ind i det salte og søde køkken – især i Danmark, hvor virksomheder som Lakrids by Bülow revolutionerede brugen af lakridspulver i bagværk, is og chokolade. Kombinationen af lakrids og tørrede bær blev hurtigt en populær duo, fordi de balancerer bitterhed og syre med sødme og umami.
Cookies med kant
Ved at tilsætte blød finsk lakrids og fx gojibær eller tranebær opstår en cookie, der ikke bare er sød – men også intens, kompleks og overraskende. Denne fusion mellem amerikansk comfort food og nordisk smagsdybde har gjort lakridscookies til en moderne klassiker, især i gourmetbagerier og hjemmebag hos lakridselskere.
I dag symboliserer lakridscookies noget mere end bare en småkage: de er udtryk for en kultur, der tør lege med smag, og som gerne udfordrer vores forventninger til, hvad “sødt” egentlig kan være.