Opskrift
Det er selvfølgelig nemt lige at lange en af de billige bøtter med mayonnaise (ja, jeg insisterer altså på den oprindelige franske stavemåde fremfor 'majonæse') ned i indkøbskurven i supermarkedet. Og det gør jeg da også selv for det meste, meeen når nu det skal være lidt ekstra lækkert og der lige skal kræses lidt, så er det nu altså supernemt lige at drøne sin egen mayonnaise sammen.
Jeg bruger vindruekernenolie i denne opskrift, men du kan sagtens bruge andre olier som fx. solsikkeolie eller lignende. Sørg under alle omstændigheder for at du smager på olien inden du hælder den i mayonnaisen. Olien må ikke være bitter eller smage kraftigt - det passer slet ikke til mayonnaisens klassiske milde smag, så det skal være en fin, mild olie du bruger.
Sådan laver du mayonnaise på under 1 minut
Hæld et stuevarmt æg ned i en høj skål sammen med lidt citronsaft, salt og 2 dl vindruekerneolie. Brug en stavblender til at røre det sammen i nogle få sekunder. OBS: Det er vigtigt ægget har stuetemperatur inden du bruger det - ellers kan mayonnaisen skille.
Derefter smager du mayonnaisen til med friskkværnet peber og evt. lidt mere salt og citronsaft og vupti, så har du den lækreste, fyldige hjemmelavede mayonnaise på ingen tid!
Tip: Mange opskrifter på mayonnaise indeholder sennep, men det er jeg ikke ubetinget fan af i min mayo. Du skal bruge omkring en teskefuld sennep, hvis du gerne vil have smagen lidt mere skarp og kantet. God fornøjelse!
Sundhed
Hjemmelavet mayonnaise er en fedtrig dressing og bør nydes i små mængder. Den er uden tilsætningsstoffer og sukker, men har et højt indhold af kalorier og mættet fedt. Retten følger ikke de danske kostråd, hvis den udgør en større del af måltidet, men som tilbehør i moderate mængder er det acceptabelt.
Ingredienser
1 æg
1 teskefuld citronsaft
Salt og friskkværnet peber
2 dl mild vindruekerneolie eller anden smagsneutral olie
Allergener
Æg
Historie
Hjemmelavet mayonnaise er en klassisk emulgeret sauce, der har været en fast bestanddel i mange køkkener verden over. Den består traditionelt af æggeblommer, olie og en syre som eddike eller citronsaft, hvilket skaber en cremet og fyldig konsistens.
Historisk baggrund
Mayonnaisens oprindelse er omdiskuteret, men en udbredt teori peger på, at den stammer fra Mahón på Menorca. Ifølge denne teori opstod saucen under den franske besættelse i 1756, da Hertugen af Richelieu skulle fejre en sejr i Mahón, men havde begrænsede ingredienser. En lokal sauce, lavet af olie og æg, blev til det, vi nu kender som mayonnaise. Denne oprindelse er dog omdiskuteret, og nogle mener, at saucer af æg og olie fandtes længe før dette.
Mayonnaise spredte sig hurtigt til det franske køkken og videre til resten af Europa. Den klassiske franske version blev en essentiel del af "haute cuisine", og i slutningen af 1800-tallet blev mayonnaise en populær fødevare i USA, hvor den blev massivt produceret på flaske og glas.
Moderne variationer
I dag er hjemmelavet mayonnaise blevet populært, og mange eksperimenterer med forskellige smagsvarianter og teknikker. For eksempel kan man tilføje hvidløg for at lave aioli, eller krydderier som chili og paprika for en mere krydret version. Derudover bruges mayonnaise som base for mange andre saucer og dressinger, hvilket gør den til en alsidig ingrediens i moderne madlavning.
Hjemmelavet mayonnaise forbliver en elsket klassiker, der kombinerer tradition og innovation, og som fortsat bringer smag og kreativitet ind i køkkenet.