>

>

Broccolisalat med bacon som stenalderkost / palæo diæt

20 minutter

20 minutter

|

|

3 personer

3 personer

Broccolisalat med bacon som stenalderkost / palæo diæt

Broccolisalat med bacon som stenalderkost / palæo diæt

"Måske en god idé til madpakken? Masser af protein og brain food!"

"Måske en god idé til madpakken? Masser af protein og brain food!"

Opskrift af Lars Holmgaard

Billede af broccolisalat
Billede af broccolisalat

Pris, CO2 og kød per person

Pris, CO2 og kød per person

13 kr

13 kr

|

|

900 g CO2e

900 g CO2e

Energifordeling

Energifordeling

22% protein

|

44% fedt

|

34% kulhydrat

Næringsindhold

Næringsindhold

340 kcal

340 kcal

Loading...

20 minutter

|

3 personer

Broccolisalat med bacon som stenalderkost / palæo diæt

Måske en god idé til madpakken? Masser af protein og brain food!

Måske en god idé til madpakken? Masser af protein og brain food!

Af Lars Holmgaard

Billede af broccolisalat
Billede af broccolisalat

Per person:

13 kr

900 g CO2e

0 g kød

Energifordeling

22% protein

44% fedt

34% kulhydrat

340 kcal

Næringsindhold per person

Opskrift

Jep, jeg ved godt mælkeprodukter ikke umiddelbart går hånd i hånd med principperne i stenalderkost, så skyr er lidt en farisæer i denne opskrift. Men, skyr har til gengæld et meget højt naturligt indhold af protein, som i dén grad fungerer i stenaldermad. Proteinrig mad gør at du hurtigere føler dig mæt i forhold til antallet af kalorier du indtager. Med andre ord behøver du ikke spise nær så meget for at blive mæt - og være mæt længe. Derfor er stenalder broccolisalat supergodt at tage med på madpakken. Dit blodsukker svinger ikke op og ned pga. sukkerholdig mad og du kan holde dig mæt til du skal hente børnene. Er det en vinder? Det tror jeg nok. Her kommer opskriften!

Sådan laver du stenalder broccoli salat

Sæt en gryde over med en halv liter vand og mens det kommer op at koge, knækker og skærer du broccolihovedet i små stykker. Når vandet koger, hælder du broccolistykkerne ned i og tager dem op igen efter 5-10 sekunder. Det kogende vand er primært for at dræbe eventuelle jordbakterier og sekundært for lige at tage det sprødeste knas af dem. Broccoli skal ikke være udkogt og ej heller bare blødt, men de smager efter min mening bedst, hvis de lige får taget toppen af det hårde uden på ved at blive blancheret, mens de stadig er sprøde og friske inden i.

Skyld broccolien i koldt vand og dup det tørt i et rent viskestykke. Hæld derefter 1 deciliter rosiner, 1/2 deciliter solsikkekerner i broccolisalaten og rør det godt rundt sammen med 2,5 dl skyr.

Steg baconen på panden til det er lækkert sprødt og knasende og læg det derefter på flere lag køkkenrulle, så fedtet bliver suget væk. Hak baconen i små stykker og drys det over broccolisalaten.

Du kan servere stenalder broccolisalaten i stedet for fx. ris, pasta og kartofler. Du kan fx sagtens spise steaks med broccolisalaten som eneste tilbehør.

Sundhed

En sprød og frisk salat med god balance mellem fibre, protein og sundt fedt. Broccoli bidrager med kostfibre, vitaminer og mineraler, mens skyr giver en fedtfattig, proteinrig base til dressingen. Solsikkekerner og rosiner tilfører både tekstur og naturlig sødme. Bacon giver smag og sprødhed, men også salt og mættet fedt – derfor er salaten sundere, hvis mængden reduceres eller erstattes med fx ristet rugbrød eller ristede kikærter. Overordnet set en god ret, især hvis bacon bruges med måde.

Ingredienser

  • 1 broccolihoved

  • 1 dl rosiner

  • 1/2 dl solsikkekerner

  • 1 pakke bacon

  • 2,5 dl skyr

Allergener

Mælk (skyr)

Historie

Broccolisalat med bacon er en moderne klassiker i det danske køkken, der kombinerer sprødhed, sødme og saltet umami i en harmonisk ret.​

Historisk baggrund

Broccoli, som stammer fra Middelhavsområdet, blev introduceret til Danmark i det 20. århundrede og har siden vundet indpas i mange danske hjem. Kombinationen af broccoli og bacon i en salat er en nyere opfindelse, der forener sundhed og nydelse.​

Inspirationen til broccolisalaten med bacon kommer fra amerikanske opskrifter, hvor rå eller let blancheret broccoli blandes med sprødstegt bacon, rødløg, rosiner eller tranebær og en cremet dressing. Denne salat blev populær i Danmark i 1990'erne og er siden blevet et fast indslag på mange frokostborde og buffeter.​

Kulinarisk betydning

Broccolisalat med bacon er blevet en favorit i det danske køkken på grund af dens alsidighed og smagskombination. Den serveres ofte som tilbehør til grillretter, stege eller som en del af en buffet. Salaten kan varieres med forskellige ingredienser som solsikkekerner, æbletern eller granatæblekerner, hvilket gør den til en fleksibel ret, der kan tilpasses årstiden og personlige præferencer.​

Denne salat illustrerer, hvordan internationale retter kan tilpasses og integreres i det danske køkken, hvilket skaber nye traditioner og smagsoplevelser.

Sulten efter andre lande?

Sulten efter andre lande?

Portrætbillede af Lars Holmgaard

erdusulten.dk 2025 af Lars Holmgaard, Gerdsvej 3, 8800 Viborg, kontakt@erdusulten.dkLinkedIn

Portrætbillede af Lars Holmgaard

erdusulten.dk 2025 af Lars Holmgaard, Gerdsvej 3, 8800 Viborg, kontakt@erdusulten.dkLinkedIn

Portrætbillede af Lars Holmgaard

erdusulten.dk af Lars Holmgaard

Gerdsvej 3, 8800 Viborg

kontakt@erdusulten.dk

LinkedIn