>

>

Artiskok- og jalapenos dip med parmesan og flødeost

10 minutter

10 minutter

|

|

4 personer

4 personer

Artiskok- og jalapenos dip med parmesan og flødeost

Artiskok- og jalapenos dip med parmesan og flødeost

"Perfekt afstemt dip med artiskok og jalapenos til chips, kiks og tapas"

"Perfekt afstemt dip med artiskok og jalapenos til chips, kiks og tapas"

Opskrift af Lars Holmgaard

Supernem

Billede af dip og chips
Billede af dip og chips

Pris, CO2 og kød per person

Pris, CO2 og kød per person

12 kr

12 kr

|

400 g CO2e

400 g CO2e

|

0 g kød

0 g kød

Energifordeling

Energifordeling

15% protein

|

70% fedt

|

15% kulhydrat

Næringsindhold

Næringsindhold

190 kcal

190 kcal

Loading...

10 minutter

|

4 personer

Artiskok- og jalapenos dip med parmesan og flødeost

Perfekt afstemt dip med artiskok og jalapenos til chips, kiks og tapas

Perfekt afstemt dip med artiskok og jalapenos til chips, kiks og tapas

Af Lars Holmgaard

Billede af dip og chips
Billede af dip og chips

Per person:

12 kr

400 g CO2e

0 g kød

Energifordeling

15% protein

70% fedt

15% kulhydrat

190 kcal

Næringsindhold per person

Opskrift

Mangler du en god dip, hvor der er en god smag af parmesanost, chili og hvidløg, så skal du endelig prøve denne, der heldigvis også er utroligt nem at lave.

Det er oprindeligt en amerikansk opskrift på artiskokdip med jalapenos, men jeg har justeret den så den er knapt så fed. Mange putter mayonnaise i opskriften, men det er der absolut ingen grund til, så lad hellere være med det.

Vi har spist den til Bugles chips, men den er lige så god til en gang tapas eller en omgang kiks.

Sådan laver du den lækreste dip til chips

Du starter med at hælde vandet fra artiskokkerne og derefter blender du artiskokhjerterne i en skål. Gerne med en stavblender men ellers kan du også bruge funktionen med pulserende blending på en almindelig blender.

Hak den grønne chili (eller de to jalapenos) fint og hæld dem ned i skålen sammen med revet parmesanost, Philadelphia ost og et halvt finthakket hvidløg inden du giver det hele en hurtig tur med blenderen igen indtil dippen har en lækker cremet konsistens, som en god dip skal have.

Der bliver ca. 3 dl dip af ingredienserne og det smager pragtfuldt med den lækre, trevlede konsistens fra artiskokhjerterne, den spidse smag af chili og den gode, saltede parmesansmag. Nyd den til en god film og en pose chips!

OBS: Sæt låg på dippen og opbevar den i køleskabet, så kan den holde sig i 3-4 dage uden problemer.

Sundhed

Dip’en er rig på smag og har en god base af artiskokker, som giver kostfibre og antioxidanter. Flødeost og parmesan bidrager med fedt og protein – vælger du en light-version som nævnt, mindskes mængden af mættet fedt. Mængden er passende som snack eller tilbehør, men ikke som hovedmåltid. Alt i alt en lækker og ret balanceret dip, især hvis den serveres med grøntsagsstænger eller fuldkornsbrød frem for chips.

Ingredienser

  • 1 dåse artiskokhjerter

  • 1 grøn chilli eller 2 jalapenos

  • 50 gram revet parmesan ost (ca 1 dl revet)

  • 200 gram flødeost fx Philadelphia Light

  • 1/2 fed hvidløg

  • 1/2 tsk salt

  • Friskkværnet peber

Allergener

Mælk (fra flødeost og parmesan)

Historie

En transatlantisk fusion med rødder i det amerikanske sydvest

Artiskok- og jalapeños-dip er en moderne fusion, der forener ingredienser fra det amerikanske sydvest med europæiske smagsnuancer. Artiskokker, som har været en del af det europæiske køkken siden antikken, bidrager med en mild og nøddeagtig smag. Jalapeños, der stammer fra Mexico, tilføjer en karakteristisk varme og krydret dybde til retten.​

Denne dip er inspireret af den klassiske amerikanske artiskokdip, men adskiller sig ved at inkludere jalapeños, hvilket giver den et krydret twist. I stedet for den traditionelle brug af mayonnaise anvendes flødeost og parmesan, hvilket resulterer i en rig og cremet konsistens med en saltet umami-smag. Denne kombination af ingredienser og smagsprofiler gør dippen til et populært valg som tilbehør til chips, kiks eller som en del af en tapas-anretning.​

Artiskok- og jalapeños-dip illustrerer, hvordan globale ingredienser og kulinariske traditioner kan smelte sammen for at skabe nye og spændende smagsoplevelser.

Sulten efter andre lande?

Sulten efter andre lande?

Portrætbillede af Lars Holmgaard

erdusulten.dk 2025 af Lars Holmgaard, Gerdsvej 3, 8800 Viborg, kontakt@erdusulten.dkLinkedIn

Portrætbillede af Lars Holmgaard

erdusulten.dk 2025 af Lars Holmgaard, Gerdsvej 3, 8800 Viborg, kontakt@erdusulten.dkLinkedIn

Portrætbillede af Lars Holmgaard

erdusulten.dk af Lars Holmgaard

Gerdsvej 3, 8800 Viborg

kontakt@erdusulten.dk

LinkedIn