>

>

Stegt flæsk med persillesovs og nye kartofler på en god halv time

35 minutter

35 minutter

|

|

4 personer

4 personer

Dansk opskrift
Dansk opskrift

Stegt flæsk med persillesovs og nye kartofler på en god halv time

Stegt flæsk med persillesovs og nye kartofler på en god halv time

"God, gammeldags mad, der skal nydes med en kold bajer!"

"God, gammeldags mad, der skal nydes med en kold bajer!"

Opskrift af Lars Holmgaard

Billede af stegt flæsk
Billede af stegt flæsk

Pris og CO2 belastning per person

Pris og CO2 belastning per person

20 kr

20 kr

|

|

1.900 g CO2e

1.900 g CO2e

Energifordeling

Energifordeling

15% protein

|

55% fedt

|

30% kulhydrat

Næringsindhold

Næringsindhold

800 kcal

800 kcal

Loading...

35 minutter

|

4 personer

Dansk opskrift

Stegt flæsk med persillesovs og nye kartofler på en god halv time

God, gammeldags mad, der skal nydes med en kold bajer!

God, gammeldags mad, der skal nydes med en kold bajer!

Af Lars Holmgaard

Billede af stegt flæsk
Billede af stegt flæsk

Pris per person

20 kr

1.900 g CO2e

CO2 belastning per person

Energifordeling

15% protein

55% fedt

30% kulhydrat

800 kcal

Næringsindhold per person

Opskrift

Stegt flæsk med persillesovs er en klassisk dansk ret, der består af sprødstegt flæsk serveret med kogte kartofler og en cremet persillesovs. Retten er kendt for sin enkle, men velsmagende kombination af ingredienser, der har gjort den til en favorit i mange danske hjem.​

Tænd ovnen og sæt den på 225 grader.

Skræl kartoflerne, skyl dem og hæld dem i en gryde med vand, der lige når op over kartoflerne. Skru op for blusset og når kartoflerne koger skruer du ned så de kun lige står og småkoger.

Når du har sat kartoflerne over, lægger du flæskeskiverne på en rist i midten af ovnen og sætter en bradepande under. Der drypper rigtig meget fedtstof ned fra flæskeskiverne så det er en god idé at lægge et stykke bagepapir i bradepanden som suger fedtstoffet til sig.

Den stegte flæsk skal have ca. 30 minutter i ovnen og når kartoflerne er ved at være færdige efter ca. 20 minutter, hælder du vandet over i en skål - det skal bruges til sovsen. Jeg plejer at fylde koldt vand i gryden med kartofler og lade det stå i 10 sekunder inden jeg hælder det ud igen. Det gør at kartoflerne ikke koger videre og bliver melede.

Smelt margarinen i en kasserolle og drys melet ned i mens du pisker. Tilsæt mælken lidt efter lidt og fortynd sovsen med kartoffelvand indtil den er tilpas tyk. Smag til med salt og peber. Hak persillen og drys den i sovsen et par minutter inden servering.

Tip: Stegt flæsk er en ret, hvor man bør drikke en god øl til - fx. en hvedeøl. God fornøjelse!

Sundhed

Stegt flæsk med persillesovs er en klassisk, energirig og fedtholdig ret, som især belaster sundhedsprofilen på grund af det stegte flæsk og brugen af margarine og mælk i sovsen.

  • Kartoflerne og persillen trækker op med fibre og vitaminer

  • Flæsken indeholder meget mættet fedt og salt

  • Persillesovsen, hvis lavet med letmælk og kun lidt fedtstof, er mere balanceret
    Alt i alt en ret, der bør nydes lejlighedsvis snarere end dagligt, og som med fordel kan serveres med en ekstra grøntsagsret ved siden af for bedre balance.

Ingredienser

  • 500 g flæsk i skiver

  • 50 g margarine

  • 1-2 tsk hvedemel

  • 3 dl letmælk

  • 2 dl kartoffelvand

  • 1 dusk persille

  • 1 kg kartofler

Allergener

Mælk (letmælk, margarine – afhænger af mærke), gluten (hvedemel)

Historie

Stegt flæsk med persillesovs er en af de mest ikoniske retter i dansk madkultur – så meget, at den i 2014 blev kåret som Danmarks nationalret efter en landsdækkende afstemning. Retten har både historisk tyngde og følelsesmæssig værdi, og den repræsenterer på mange måder danskernes forhold til mad: enkelhed, tradition og velsmag.

Oprindelse og betydning

Stegt flæsk har sine rødder i det landbrugsbaserede Danmark, hvor grisen har spillet en central rolle i kost og økonomi i århundreder. Flæsket – skiver af brystkød fra svinet – var en af de mest almindelige former for kød, især fordi det kunne saltes og røges for at holde sig længe. Det var derfor oplagt som basis for hverdagsretter i de danske hjem. Den stegte version, hvor flæsket bliver sprødt, har været kendt siden midten af 1800-tallet og blev hurtigt en fast del af husmandskosten.

Kogte kartofler har siden kartoflens udbredelse i Danmark i 1700-tallet været en naturlig ledsager til mange retter – også her. Og persillesovs, lavet på en klassisk opbagning med smør og mælk og smagt til med rigelige mængder friskhakket persille, tilføjer retten både friskhed og fedme – og binder det hele sammen.

Retten som folkelig favorit

I løbet af det 20. århundrede blev stegt flæsk med persillesovs en fast bestanddel af danskernes middagsbord – både i hjemmene og på kroer og kantiner. Den blev opfattet som "rigtig mad" – gedigen, mættende og uden unødige dikkedarer. Mange forbinder den stadig i dag med barndom, familiemiddage og dansk hygge.

Retten fik en renæssance i den offentlige bevidsthed i 2014, da Danmarks fødevareminister Henrik Høegh satte gang i en kampagne for at finde "Danmarks nationalret". Over 60.000 danskere deltog i afstemningen, og i konkurrence med retter som frikadeller, smørrebrød og gammeldags kylling endte stegt flæsk med persillesovs med sejren. Det bekræftede rettens position som en kulturbærer i den danske madarv.

Politisk symbol

Interessant nok har stegt flæsk også fået en vis politisk betydning i Danmark. På valgaftener spiser mange danskere – som en tradition eller joke – "valgflæsk", og nogle restauranter tilbyder ligefrem stegt flæsk med persillesovs som valgaften-menu. Det spiller på udtrykket "valgflæsk", der bruges om tomme politiske løfter.

Moderne fortolkninger

Selvom retten oprindeligt er meget traditionel, har den i de senere år også fået nye liv i moderne køkkener. Nogle tilføjer røgede noter, skifter til økologisk flæsk eller bruger variationer af persillesovsen – med fx hvidvin, citron eller fløde. Enkelte vegetariske og veganske køkkener har endda forsøgt sig med plantebaserede versioner, hvor tofu, selleri eller aubergine får en sprød panering som alternativ til flæsk.

En national spise med dybe rødder

Stegt flæsk med persillesovs er mere end blot en velsmagende ret. Den fortæller historien om det danske bondesamfund, om familieliv, om køkkentraditioner og om en folkelig madkultur, som stadig lever og udvikler sig. Den er en ret, der har overlevet skiftende tider og trends – og stadig formår at samle danskerne om middagsbordet.

Sulten efter andre lande?

Sulten efter andre lande?

Portrætbillede af Lars Holmgaard

erdusulten.dk 2025 af Lars Holmgaard, Gerdsvej 3, 8800 Viborg, kontakt@erdusulten.dkLinkedIn

Portrætbillede af Lars Holmgaard

erdusulten.dk 2025 af Lars Holmgaard, Gerdsvej 3, 8800 Viborg, kontakt@erdusulten.dkLinkedIn

Portrætbillede af Lars Holmgaard

erdusulten.dk af Lars Holmgaard

Gerdsvej 3, 8800 Viborg

kontakt@erdusulten.dk

LinkedIn