Opskrift
Forbered grønt og rejer
Hak hvidløget fint. Riv eller snit gulerødderne. Skær chilien i tynde skiver. Skyl rejerne, og dup dem tørre med køkkenrulle.
Steg grøntsagerne
Varm lidt olie op i en stor pande eller wok. Tilsæt hvidløg, chili og gulerødder og steg dem ved middelhøj varme i 2-3 minutter, til de begynder at blive bløde og dufter aromatisk.
Tilsæt ris og bønner
Kom de kogte ris og mukimamebønner i panden. Skru op for varmen og steg det hele godt igennem under omrøring, så risene bliver let sprøde og varme hele vejen igennem.
Rejer og æg
Skub risblandingen til siden af panden. Slå æggene ud i det frie felt, og rør dem hurtigt sammen som røræg. Når de er næsten færdige, vendes de ind i risene. Tilsæt rejerne og varm dem kort igennem – de skal kun lige blive lyserøde og gennemvarme.
Smag til
Dryp med fiskesauce og soja. Smag til med salt og peber efter behov. Vend det hele godt rundt.
Servering
Servér straks – evt. med frisk lime og lidt ekstra chili på toppen, hvis du kan lide det stærkt.
Sværhedsgrad
Let – kræver basale færdigheder i snitning og stegning.
Sundhed
Retten følger flere af de officielle danske kostråd: den er rig på grøntsager og indeholder magre proteinkilder (rejer og æg). Brugen af fuldkorn kunne forbedre retten yderligere (f.eks. brune ris fremfor hvide). Saltindholdet bør dog holdes i skak pga. både fiskesauce og soja.
Ingredienser
400 g kogte ris (gerne kolde, fx fra dagen før)
1 fed hvidløg, finthakket
2 gulerødder, revet eller skåret i tynde stave
150 g rejer (optøede, hvis fra frost)
150 g mukimamebønner (sojabønner, optøede hvis fra frost)
2 æg
1 frisk rød chili, skåret i tynde skiver
1 tsk fiskesauce
1 tsk sojasauce
Salt og peber
Olie til stegning
Allergener
Skaldyr (rejer), æg, soja (sojasauce), fisk (fiskesauce)
Historie
Stegte ris har sine rødder i det østlige Kina og menes at være opstået i byen Yangzhou i Jiangsu-provinsen under Sui-dynastiet (581–618 e.Kr.). Retten blev oprindeligt skabt som en praktisk måde at undgå madspild ved at genanvende kolde ris og rester fra tidligere måltider. Ved at stege risene sammen med tilgængelige ingredienser som æg, grøntsager og kød, kunne man hurtigt skabe et velsmagende og nærende måltid.
Yangzhou-stegte ris, også kendt som "Yangchow fried rice", er en klassisk variant, der typisk indeholder æg, rejer, char siu (kinesisk barbecuesvin), ærter og gulerødder. Denne version har været en standard i det kinesiske køkken og har inspireret utallige variationer verden over.
Med tiden spredte konceptet sig til nabolande og blev tilpasset lokale smage og ingredienser. I Japan blev det til chāhan, i Indonesien nasi goreng, og i Filippinerne sinangág. Hver kultur har tilføjet sine unikke præg, hvilket har gjort stegte ris til en global favorit.
I dag er stegte ris ikke kun en måde at bekæmpe madspild på, men også en kulinarisk canvas, hvor kreativitet og tradition mødes.