Opskrift
Tænd ovnen på 200 grader.
Hvis det er friske champignon du vil bruge, så starter du med at rense dem og skære dem i halvtykke skiver. Du skal ikke være bange for at skylle dem i vand, det er kun en gammel skrøne at man ikke må skylle svampe under vandhanen fordi man troede de ville suge vandet til dig. Det er dog ikke tilfældet, så skyld du bare jorden væk under vandhanen.
Skær rødløget i og den røde peber i tynde skiver.
Hæld derefter lidt olie i en gryde og steg koteletterne kort på hver side - bare lige så de tager lidt farve. Skru op for blusset og hæld champignon, løg og rød peber i gryden og svits det hele i et par minutter mens du sørger for at røre rundt så det ikke brænder på.
Hæld de to dåser tomatpuré i gryden sammen med en teskefuld paprika og 2 dl mælk og smag til med salt og friskkværnet peber. Jævn sovsen med lidt Maizena og når den har en tilpas tykkelse, hælder du forsigtigt retten over i et fad, der passer i størrelsen og sætter fadet i den varme ovn. Tænd for varmluftfunktionen, så får overfladen på retten får en fin farve og smag.
Hæld 4 dl ris i en lille gryde og hæld 6 dl vand ved. Tænd for fuldt blus og skru ned når det koger - derefter lader du bare risene stå og simre indtil vandet er kogt fra.
Når risene er kogt færdige, så er koteletterne i ovnen også færdige. Det tager 20-30 minutter og så er der meget nem aftensmad til hele familien. Rigtig god fornøjelse!
Sundhed
Denne ret er en solid og forholdsvis balanceret hverdagsret. Koteletter giver magert protein, og retten indeholder et fint mix af grøntsager. Mælken tilfører cremethed uden at overbelaste med fedt. Mængden af ris (4 dl til 4 personer) er passende, og retten er i god overensstemmelse med de officielle danske kostråd – især hvis man supplerer med en frisk salat eller flere grøntsager.
Ingredienser
500 gram koteletter
250 gram champignon
1 rødløg
1 rød peber
3 dl vand
2 små dåser tomatpuré
1 tsk paprika
2 dl mælk
Maizena jævning
4 dl ris
6 dl vand
Salt og friskkværnet peber
Allergener
– Mælk (fra mælk i saucen)
Historie
Koteletter i fad med friske champignon og peberfrugt er en moderne fortolkning af en klassisk dansk ret, hvor møre svinekoteletter kombineres med saftige grøntsager og en smagfuld sauce. Denne version fremhæver det bedste fra det danske køkken og tilføjer et strejf af international inspiration.
Historisk baggrund
Retter som "koteletter i fad" har længe været en del af det danske hverdagskøkken, kendt for deres enkelhed og evne til at mætte mange. Traditionelt blev disse retter tilberedt med få ingredienser og ofte serveret med kartofler eller ris.
I takt med globaliseringen og øget adgang til forskellige råvarer begyndte danske hjemmekokke at eksperimentere med nye ingredienser og smagskombinationer. Champignon og peberfrugt, som tidligere var mere eksotiske, blev integreret i klassiske retter, hvilket gav dem et frisk pust og en mere kompleks smagsprofil.
Moderne variationer
I dag findes der utallige variationer af "koteletter i fad". Nogle opskrifter tilføjer fløde eller kokosmælk for en cremet konsistens, mens andre bruger forskellige krydderier som paprika eller timian for at intensivere smagen. Grøntsager som squash, aubergine eller spinat kan også inkluderes for at øge næringsindholdet og tilføje farve til retten.
Denne ret er et glimrende eksempel på, hvordan traditionelle danske retter kan fornyes og tilpasses moderne smagsløg, samtidig med at de bevarer deres oprindelige charme og enkelhed.