>

>

Flæskesteg med sprød svær, kartofler og brun sovs

150 minutter

150 minutter

|

|

4 personer

4 personer

Dansk opskrift
Dansk opskrift

Flæskesteg med sprød svær, kartofler og brun sovs

Flæskesteg med sprød svær, kartofler og brun sovs

"Knasende svær, cremet sovs og søde brunede kartofler – en klassisk smagsbombe af dansk julestemning og umami"

"Knasende svær, cremet sovs og søde brunede kartofler – en klassisk smagsbombe af dansk julestemning og umami"

Opskrift af Lars Holmgaard

Billede af flæskesteg med kartofler og brun sovs
Billede af flæskesteg med kartofler og brun sovs

Pris og CO2 belastning per person

Pris og CO2 belastning per person

27 kr

27 kr

|

|

2.800 g CO2e

2.800 g CO2e

Energifordeling

Energifordeling

18% protein

|

48% fedt

|

34% kulhydrat

Næringsindhold

Næringsindhold

1100 kcal

1100 kcal

Loading...

150 minutter

|

4 personer

Dansk opskrift

Flæskesteg med sprød svær, kartofler og brun sovs

Knasende svær, cremet sovs og søde brunede kartofler – en klassisk smagsbombe af dansk julestemning og umami

Knasende svær, cremet sovs og søde brunede kartofler – en klassisk smagsbombe af dansk julestemning og umami

Af Lars Holmgaard

Billede af flæskesteg med kartofler og brun sovs
Billede af flæskesteg med kartofler og brun sovs

Pris per person

27 kr

2.800 g CO2e

CO2 belastning per person

Energifordeling

18% protein

48% fedt

34% kulhydrat

1100 kcal

Næringsindhold per person

Opskrift

Flæskesteg

Tænd ovnen på 175°. Læg stegen på sværen i en lille bradepande. Tilsæt vand, peberkorn og laurbærblade, så sværen er dækket og læg det hakkede æble, løg og gulerod ved. Sæt stegen i ovnen i 20 minutter.

Tag stegen ud af ovnen og gnid groft salt ned i sprækkerne i sværen. Sæt stegen med sværen opad, i midten af ovnen i 50 minutter.

Kogte kartofler

Skræl kartoflerne og når der er 5 minutter tilbage af de 50 minutter stegen er i ovnen, så tænder du for vandet til kartoflerne. Tilsæt 1 tsk salt og når det koger skruer du ned til lavt blus. Lad kartoflerne koge i ca 15 minutter - mærk med en kniv om de er møre.

Sovs

Når de 50 minutter er gået, tager du stegen ud og hælder stegeskyen gennem en si og ned i en kasserolle.

Tilsæt 1 dl kartoffelvand.

Sæt stegen tilbage i ovnen, skru op på 225 grader og tænd for varmluft. Giv stegen 15 minutter mere.

Når sovsen lige kommer op at koge, tilsætter du fløde og varmer den langsomt op til kogepunktet igen. Så jævner du den med Maizena, tilsætter kulør og smager til med salt og peber.

Grill sværen

Sæt ovnen på grill og hold godt øje med flæskesværen på stegen. Her skal du ikke lige dække bord eller rende på toilettet, for det er få minutters grill der kræves.

Når sværen er perfekt, tager du stegen ud og lader den ligge og hvile i 5 minutter.

Skær stegen i skiver med en god og skarp kokkekniv og server flæskestegen med franske kartofler og en rigtig god øl eller et glas rødvin til.

Velbekomme!

Sundhed

Retten er rig på smag og traditionel dansk hygge, men ikke helt i tråd med De Officielle Kostråd. Den indeholder en del mættet fedt og tilsat sukker, samt relativt lidt grønt. En sundere version kunne inkludere flere grove grøntsager og en mere fedtfattig sovs. Den høje mængde franske kartofler trækker sundheden yderligere ned.

Ingredienser

  • 1 nakkekam

  • 1 æble

  • 1/2 løg

  • 1 gulerod

  • 2 dl rødvin

Kartofler

  • 1 kg kartofler

  • 1 tsk salt

Sovs

  • 1 spsk tomatpuré

  • 1 dl madlavningsfløde

  • Kulør, salt og peber

  • 1 pose franske kartofler

Allergener

mælk (smør, madlavningsfløde)

Historie

Flæskesteg med sprød svær og brun sovs er en af de mest ikoniske retter i det danske køkken, særligt forbundet med juletid og festlige lejligheder. Retten består traditionelt af en saftig svinekam med sprøde svær, serveret med brun sovs, kartofler og ofte rødkål.​

Historisk baggrund

Flæskestegens rødder kan spores tilbage til det danske bondesamfund, hvor svinekød var en central del af kosten. Svinekam med svær blev en festret, især i forbindelse med højtider som jul. Den sprøde svær blev betragtet som en delikatesse, og det var en kunst at tilberede stegen, så sværen blev perfekt sprød.​

I løbet af det 20. århundrede blev flæskesteg med sprød svær og brun sovs en fast bestanddel af den danske julemiddag. Retten symboliserer hygge, tradition og fællesskab, og den nydes af mange danskere hvert år.​

Tilberedning og variationer

Den klassiske tilberedning indebærer at ridse sværen, gnide den med salt og stege stegen i ovnen, ofte med laurbærblade og peberkorn for ekstra smag. Brun sovs laves traditionelt af stegeskyen, tilsat mel, smør og eventuelt fløde for en rig smag.​

Der findes mange variationer af retten, hvor nogle tilføjer krydderier som timian eller bruger forskellige typer af svinekød. Nogle moderne opskrifter inkluderer også en sød komponent i sovsen, såsom ribsgele, for at balancere smagen.​

Flæskesteg med sprød svær og brun sovs forbliver en elsket ret i Danmark, der bringer minder om tradition og samvær ved middagsbordet.

Sulten efter andre lande?

Sulten efter andre lande?

Portrætbillede af Lars Holmgaard

erdusulten.dk 2025 af Lars Holmgaard, Gerdsvej 3, 8800 Viborg, kontakt@erdusulten.dkLinkedIn

Portrætbillede af Lars Holmgaard

erdusulten.dk 2025 af Lars Holmgaard, Gerdsvej 3, 8800 Viborg, kontakt@erdusulten.dkLinkedIn

Portrætbillede af Lars Holmgaard

erdusulten.dk af Lars Holmgaard

Gerdsvej 3, 8800 Viborg

kontakt@erdusulten.dk

LinkedIn