Opskrift
Forleden var vi på skovtur med alle forældrene og børnene fra min ældste søns klasse. Han er kun 6 år så han går i 0. klasse og det føles som lang tid siden han har set alle sine kammerater her under lockout'en. Derfor var det perfekt at vi alle kunne mødes til en god skovtur med lege og gåture i det midtjyske skovområde omkring Hald Sø.
Vi sluttede dagen af med at lave et stort bål, hvor vi varmede pølser og snobrød og det var superhyggeligt! Her kommer mine 9 tips til, hvordan dine snobrød bliver bedst og selvfølgelig inklusive en opskrift på en god snobrødsdej:
9 tips til det bedste snobrød
Tænd bålet en time i forvejen inden I skal lave snobrødene så det kan nå at brænde ned til gløder.
Find nogle pinde, der er lange nok så børnene ikke skal sidde for tæt på flammerne. Gerne 1,5 meter.
Pil eller skær barken af ca. 20 cm fra spidsen af pinden.
Hold den bare træspids ind i ilden et øjeblik, så træet bliver brændt en smule - det forhindrer at træsaften trænger ud i brødet og giver en bitter smag. Tak til Spejder-Torben for dette tip! ;-)
Sørg for at pindene er tykke nok til at kunne holde vægten af snobrødet - den skal gerne være ca 1 cm tyk.
Hold snobrødene over gløderne, ikke over flammerne, ellers når snobrødene ikke at blive bagte inden i før overfladen er brændt sort.
Undgå at dejen er for tyk rullet om pinden ellers tager det for lang tid at bage. Husk også at lukke hullet for enden af pinden, hvis du gerne vil kunne putte fyld i snobrødet når det er bagt.
Husk at dreje pinden så snobrødet bliver bagt jævnt over hele overfladen.
Prøv at banke på snobrødet - når det lyder lidt hult så er det færdigt.
Opskrift
Først tænder du bålet. Derefter går du i gang med dejen til snobrødene.
Start med at hælde 3 dl kold vand i en kasserolle og varm det forsigtigt op til det er lunkent. Brug ikke varmt vand fra hanen - det indeholder for mange bakterier til madlavning. Derefter hælder du olivenolie i og smuldrer gæren ud i vandet.
Når olien og gæren er opløst i vandet, hælder du det meste af hvedemelet i så det bliver til en dej. Rør det sammen så dejen bliver tilpas nem at ælte, dvs. ikke for klistret (i så fald tilføjer du mere mel) og ikke for tung og tør.
Ælt dejen godt igennem, læg den i en skål og lad den stå og hæve under et rent viskestykke i en halv times tid.
Opskriften her passer til 5 snobrød, så er I meget sultne skal I nok fordoble opskriften og varme nogle pølser over bålet også, så alle bliver mætte. God appetit og god tur i skoven! :-)
Sundhed
Snobrød er en simpel og hyggelig brødtype, men lavet udelukkende med hvedemel, hvilket giver et lavt indhold af fibre og mikronæringsstoffer. Det følger ikke fuldt ud de danske kostråd, som anbefaler fuldkorn. Dog er det et fint valg til udendørsaktiviteter og kan gøres sundere ved at erstatte en del af melet med fuldkornsmel.
Ingredienser
Snobrød
ca. 500 gram hvedemel
25 gram gær (en halv pakke)
1 tsk fint salt
1 spsk olivenolie
3 dl vand
Tilbehør:
Ketchup
Pølser
Allergener
Gluten
Historie
Snobrød, også kendt som "twist bread" eller "Stockbrot" i andre lande, har rødder i europæiske udendørs madlavningstraditioner. Navnet "snobrød" stammer fra det danske ord for at sno, hvilket beskriver den måde, dejen formes omkring pinden. Traditionen med at bage brød over åben ild går langt tilbage og har været en del af spejder- og friluftsliv i mange generationer.
Moderne variationer
I dag findes der mange variationer af snobrødsdej. Den klassiske dej består af hvedemel, gær, mælk eller vand, smør, sukker og salt. For en hurtigere version kan man bruge bagepulver i stedet for gær, hvilket eliminerer hævetiden. Derudover eksperimenterer mange med at tilsætte forskellige ingredienser til dejen, såsom fuldkornsmel, krydderier, ost eller urter, for at give brødet ekstra smag og tekstur.
Snobrød kan også fyldes med forskellige ingredienser før bagning. Populære fyld inkluderer pølser, ost, chokolade eller marmelade. Efter bagning kan det færdige brød fyldes med smør, syltetøj eller andre pålæg, hvilket gør det til en alsidig snack eller måltid.
Snobrød er mere end bare mad; det er en oplevelse, der samler folk omkring bålet og skaber minder for livet.