Sådan bruger du et strygestål
Har du set kokkene i fjernsynet stå og lave ninja-sving med en kokkekniv mod en 'stålstang', men ved ikke helt, hvad det betyder?
Måske ved du at stålstangen hedder et strygestål og bruges til at holde æggen på kniven i topform, men ved ikke helt, hvordan man gør eller hvilket strygestål du skal købe?
Så læs med her.
Når du har brugt din kniv i et stykke tid (læs også min guide til valg af kokkekniv her), vil knivæggen vælte en smule og gøre at kniven føles en smule sløvere. Den tynde, fine æg, bøjer simpelthen fra side til side. Et strygestål retter æggen på din kokkekniv op igen så den føles lige så skarp som før.
Hvordan bruger man et strygestål?
Læg kokkekniven mod strygestålet i en spids vinkel på ca. 15 grader. Hvis du sætter din tommelfinger på ryggen af kokkekniven og vipper kniven ned til strygestålet, passer det cirka med 15 grader når din finger lige knapt rører ved strygestålet. Kør derefter kniven let og forsigtigt væk fra dig så hele knivens æg kommer i berøring med strygestålet. Stryg kniven 4-5 gange på hver side, skiftevis højre og venstre. Strygestålet skal være mindst lige så langt som kniven du stryger.
Undgå at slå kniven mod strygestålet i modsætning til mange kokke man ser i fjernsynet - vær forsigtig, der skal ikke lægges kræfter i. Strygningen skal ske langsomt og nænsomt, ikke hurtigt og svirpende.
De 3 forskellige typer strygestål
Strygestål i stål - traditionelt strygestål
Det traditionelle strygestål er glimrende til at rette æggen op på din kokkekniv, men det gør ikke kniven skarpere som sådan. Med andre ord, så sliber et strygestål af stål ikke - det stryger kun.
Keramisk strygestål
Et keramisk strygestål har den ekstra egenskab i forhold til det traditionelle strygestål at det også sliber æggen. Det kan bruges på alle knive, men det er især anvendeligt på knive bygget af meget hårde stål-legeringer. Lige som med keramiske knive skal du passe på ikke at tabe eller slå det keramiske strygestål mod en hård kant - det kan splintre og gå i stykker.
Diamant strygestål
Et diamant strygestål er belagt med industridiamant og har den egenskab at det sliber en hel på kniven udover at rette æggen op. Det er en fordel, men det betyder også at knivæggen er grov efter at være blevet strøget med et strygestål af diamant og skal poleres med fx. et traditionelt strygestål af stål eller det keramiske. Med andre ord kan du ikke nøjes med at bruge et diamant strygestål.
Mine anbefalinger til et godt strygestål
Personligt ville jeg gå efter et keramisk strygestål som fx dette lækre Sieger til 599 kr, hvis jeg skulle ud og investere i et nyt og det ville jeg gøre fordi det kombinerer den slibende egenskab fra diamantstrygestålet med den oprettende egenskab fra det traditionelle strygestål til en fornuftig pris. Men, pas godt på det - er du uheldig kan det gå i stykker.
Jeg vil foreslå du kigger nærmere på de to strygestål her. De er begge i rigtig god kvalitet, der holder i årevis: