Opskrift
Rør gæren ud i vandet.
Tilsæt salt, honning, birkes, havregryn og speltmel og rør hvedemel i blandingen, lidt efter lidt. Læg mærke til at de blå birkes skal æltes ind i dejen - ikke drysses oven på. Rør dejen sammen og lad den hæve tildækket i køleskabet natten over.
Tænd ovnen på 200°.
Ælt dejen igennem og del den op i 16 lige store dele, som rulles til boller. Sæt dem på bagepapir på en bageplade og lad dem efterhæve 10 min.
Bollerne bages ved 200° i 27 min eller til de er let gyldne. Lad dem afkøle på en rist.
Sundhed
Disse boller har en sundere profil end klassiske hvedeboller, da de indeholder:
Grove havregryn og speltmel, som øger fiberindhold og mæthed
Honning i små mængder giver en mild sødme uden at dominere
Birkes bidrager med lidt sunde fedtstoffer og mineraler
De er stadig forholdsvis lyse med høj andel hvedemel, men velegnede som en hverdagsbolle med fin ernæringsmæssig balance – især hvis man supplerer med pålæg rigt på protein og grønt.
Ingredienser
750 ml vand
25 g gær
1 spsk salt
1 spsk honning
2 spsk blå birkes
125 g grove havregryn
100 g speltmel
850 g hvedemel
Allergener
Gluten (hvedemel, speltmel, havregryn – medmindre de er certificeret glutenfri), evt. sesam (kan forekomme i birkesblandinger afhængigt af producent)