>

>

Grovboller med spelt, havregryn og birkes

510 minutter

510 minutter

|

|

8 personer

8 personer

Grovboller med spelt, havregryn og birkes

Grovboller med spelt, havregryn og birkes

"Mættende og let sødlige med et strejf af birkesknas – bløde boller med et rustikt udtryk og mild, rund smag"

"Mættende og let sødlige med et strejf af birkesknas – bløde boller med et rustikt udtryk og mild, rund smag"

Opskrift af Lars Holmgaard

Børnevenlig

Pris og CO2 belastning per person

Pris og CO2 belastning per person

4 kr

4 kr

|

|

180 g CO2e

180 g CO2e

Energifordeling

Energifordeling

11% protein

|

8% fedt

|

81% kulhydrat

Næringsindhold

Næringsindhold

340 kcal

340 kcal

Loading...

510 minutter

|

8 personer

Grovboller med spelt, havregryn og birkes

Mættende og let sødlige med et strejf af birkesknas – bløde boller med et rustikt udtryk og mild, rund smag

Pris per person

4 kr

180 g CO2e

CO2 belastning per person

Energifordeling

11% protein

8% fedt

81% kulhydrat

340 kcal

Næringsindhold per person

Opskrift

Rør gæren ud i vandet.

Tilsæt salt, honning, birkes, havregryn og speltmel og rør hvedemel i blandingen, lidt efter lidt. Læg mærke til at de blå birkes skal æltes ind i dejen - ikke drysses oven på. Rør dejen sammen og lad den hæve tildækket i køleskabet natten over.

Tænd ovnen på 200°.

Ælt dejen igennem og del den op i 16 lige store dele, som rulles til boller. Sæt dem på bagepapir på en bageplade og lad dem efterhæve 10 min.

Bollerne bages ved 200° i 27 min eller til de er let gyldne. Lad dem afkøle på en rist.

Sundhed

Disse boller har en sundere profil end klassiske hvedeboller, da de indeholder:

  • Grove havregryn og speltmel, som øger fiberindhold og mæthed

  • Honning i små mængder giver en mild sødme uden at dominere

  • Birkes bidrager med lidt sunde fedtstoffer og mineraler
    De er stadig forholdsvis lyse med høj andel hvedemel, men velegnede som en hverdagsbolle med fin ernæringsmæssig balance – især hvis man supplerer med pålæg rigt på protein og grønt.

Ingredienser

  • 750 ml vand

  • 25 g gær

  • 1 spsk salt

  • 1 spsk honning

  • 2 spsk blå birkes

  • 125 g grove havregryn

  • 100 g speltmel

  • 850 g hvedemel

Allergener

Gluten (hvedemel, speltmel, havregryn – medmindre de er certificeret glutenfri), evt. sesam (kan forekomme i birkesblandinger afhængigt af producent)

Kommentarer

Kommentarer

erdusulten.dk 2025 af Lars Holmgaard, Gerdsvej 3, 8800 Viborg, kontakt@erdusulten.dk

erdusulten.dk 2025 af Lars Holmgaard, Gerdsvej 3, 8800 Viborg, kontakt@erdusulten.dk

erdusulten.dk af Lars Holmgaard

Gerdsvej 3, 8800 Viborg

kontakt@erdusulten.dk