>

>

Kylling i karry med æbler og kokosmælk

30 minutter

30 minutter

|

|

4 personer

4 personer

Kylling i karry med æbler og kokosmælk

Kylling i karry med æbler og kokosmælk

"Mild og cremet karrysauce med sødme fra æbler og snackpeber, mørt kyllingekød og varme krydderier – en klassisk hverdagsret med eksotisk twist"

"Mild og cremet karrysauce med sødme fra æbler og snackpeber, mørt kyllingekød og varme krydderier – en klassisk hverdagsret med eksotisk twist"

Opskrift af Lars Holmgaard

Billede af kylling i karry
Billede af kylling i karry

Pris og CO2 belastning per person

Pris og CO2 belastning per person

15 kr

15 kr

|

|

900 g CO2e

900 g CO2e

Energifordeling

Energifordeling

26% protein

|

33% fedt

|

41% kulhydrat

Næringsindhold

Næringsindhold

620 kcal

620 kcal

Loading...

30 minutter

|

4 personer

Kylling i karry med æbler og kokosmælk

Mild og cremet karrysauce med sødme fra æbler og snackpeber, mørt kyllingekød og varme krydderier – en klassisk hverdagsret med eksotisk twist

Billede af kylling i karry
Billede af kylling i karry

Pris per person

15 kr

900 g CO2e

CO2 belastning per person

Energifordeling

26% protein

33% fedt

41% kulhydrat

620 kcal

Næringsindhold per person

Opskrift

Kog kyllingen sammen med et hakket fed hvidløg og lidt salt i ca. 25 minutter.

Mens kyllingen koger hælder du 4 dl basmati-ris i en gryde og fylder op med 6 dl vand. Tænd for blusset og skru ned når det koger, tilsæt lidt salt. Lad risene koge indtil der næsten ikke er mere vand i bunden (check efter med en gaffel) og sluk for blusset så risene står og trækker i 5-10 minutter.

Når kylling og ris er sat over, hakkes snackpeber, æbler og løg fint til ca. ærtestørrelse.

Tag kyllingen op når den er færdigkogt og læg den på et skærebræt. Behold vandet fra gryden, det skal bruges til sovsen senere. Tag to gafler og træk kyllingestykkerne fra hinanden så det trevler. Svits grønsagerne kort i en gryde og drys karry over inden kyllingetrevlerne tilsættes. Hæld kokosmælken i retten sammen med 2-3 dl kogevand fra kyllingen. Du kan evt. jævne retten med Maizena, hvis du gerne vil have den lidt tykkere.

Sæt soya på bordet og server retten sammen med de kogte ris. Velbekomme! :-)

Sværhedsgrad

Let. Retten kræver basis madlavningskompetencer: stegning, koge ris, lave jævning og simre sauce. Velegnet til både hverdag og skolekøkken.

Sundhed

Retten er generelt sund og balanceret. Den indeholder magert protein (kylling), flere typer grøntsager og frugt (æble, løg, snackpeber), og serveres med ris og en mild kokos-karrysauce.
Kokosmælk bidrager med mættet fedt, men i små mængder. Der kan opnås ekstra sundhedsmæssige fordele ved at bruge fuldkornsris og evt. reducere mængden af karryolie eller kokosmælk, hvis ønsket.

Retten egner sig godt til børn og voksne og kan tilpasses de officielle danske kostråd med små justeringer.

Ingredienser

Kylling i karry

  • 500 g kylling

  • 2 fed hvidløg

  • 1 snackpeber

  • 2 æbler

  • 1/2 løg

  • 3 spsk karry

  • 1 lille dåse kokosmælk

  • 2-3 dl kogevand fra kyllingen

  • Maizena jævning

  • Evt. soya

Ris

  • 4 dl ris

  • 6 dl vand

  • 1 tsk salt

Allergener

Ingen typiske allergener i selve retten.
Evt. soja (hvis soya tilføjes) og sulfitter (hvis karryblandingen eller bouillon indeholder tilsætningsstoffer).

Historie

Historien bag kylling i karry – en dansk klassiker med østlige rødder

Kylling i karry er for mange danskere indbegrebet af comfort food – en varm, blød og krydret ret, der både vækker minder om barndommens middagsbord og eksotiske smage fra Østen. Men retten, som vi kender den i dag, er ikke en del af et bestemt lands traditionelle køkken. I stedet er den en fusion af smage og teknikker fra både Indien, Thailand og det klassiske danske hverdagskøkken.

Karryens indtog i Danmark

Det gule karrypulver blev for alvor populært i Danmark i midten af 1900-tallet, hvor det fandt vej til alt fra æg til sovs og sild. I takt med globaliseringen og danskernes rejsevaner begyndte man at tage inspiration fra indiske og sydøstasiatiske retter, og langsomt opstod en særlig nordisk version af “kylling i karry” – ofte med æbler og løg for sødme og balance, og senere med kokosmælk som cremet base.

Sødt, krydret og mildt

I modsætning til de mere krydrede og stærke indiske curry-retter, er den danske version ofte mild og børnevenlig, med friske æbler, søde peberfrugter og en blød sauce. Kombinationen af kylling, frugt og karry appellerer til både store og små – og gør retten til en fast del af mange familiers madplan.

Den version du ser her, er løftet med kokosmælk og hvidløg, som giver den en thailandsk undertone og gør saucen ekstra rund og aromatisk. Samtidig er den nem at lave, mættende og fuld af smag – og med ris som base bliver retten et komplet og balanceret måltid.

En ret, der samler kulturer

Kylling i karry er et perfekt eksempel på, hvordan vi i Danmark har taget smagsindtryk fra hele verden til os – og skabt vores egne versioner, der passer til lokale råvarer og smagspræferencer. Det er netop denne blanding af tradition og fornyelse, der gør retten til en favorit, generation efter generation.

Portrætbillede af Lars Holmgaard

erdusulten.dk 2025 af Lars Holmgaard, Gerdsvej 3, 8800 Viborg, kontakt@erdusulten.dkLinkedIn

Portrætbillede af Lars Holmgaard

erdusulten.dk 2025 af Lars Holmgaard, Gerdsvej 3, 8800 Viborg, kontakt@erdusulten.dkLinkedIn

Portrætbillede af Lars Holmgaard

erdusulten.dk af Lars Holmgaard

Gerdsvej 3, 8800 Viborg

kontakt@erdusulten.dk

LinkedIn