>

>

Urtecreme med karse, purløg, persille og basilikum

10 minutter

10 minutter

|

|

4 personer

4 personer

Fransk opskrift
Fransk opskrift

Urtecreme med karse, purløg, persille og basilikum

Urtecreme med karse, purløg, persille og basilikum

"Meget lækker dressing, der er lavet på ene friske råvarer og en fedtfattig fromage frais."

"Meget lækker dressing, der er lavet på ene friske råvarer og en fedtfattig fromage frais."

Opskrift af Lars Holmgaard

Billede af urtecreme
Billede af urtecreme

Pris og CO2 belastning per person

Pris og CO2 belastning per person

5 kr

5 kr

|

|

200 g CO2e

200 g CO2e

Energifordeling

Energifordeling

86% protein

|

7% fedt

|

7% kulhydrat

Næringsindhold

Næringsindhold

130 kcal

130 kcal

Loading...

10 minutter

|

4 personer

Fransk opskrift

Urtecreme med karse, purløg, persille og basilikum

Meget lækker dressing, der er lavet på ene friske råvarer og en fedtfattig fromage frais.

Meget lækker dressing, der er lavet på ene friske råvarer og en fedtfattig fromage frais.

Af Lars Holmgaard

Billede af urtecreme
Billede af urtecreme

Pris per person

5 kr

200 g CO2e

CO2 belastning per person

Energifordeling

86% protein

7% fedt

7% kulhydrat

130 kcal

Næringsindhold per person

Opskrift

Urtecreme er en alsidig og frisk dip eller dressing, der kan tilpasses med forskellige krydderurter efter smag og sæson. Den er ideel som tilbehør til fisk, kød, grøntsager eller som smørelse i sandwiches.​

Hak purløg, persille, karse og basilikumblade fint og bland det i fromage fraisen. Smag til med salt og peber og lad dressingen stå og trække i køleskabet i 1 time inden servering.

Sværhedsgrad

Let – kræver ingen varme, blot hakning og omrøring.

Sundhed

Urtecreme er et smagfuldt tilbehør, men skal nydes i moderate mængder, da den indeholder en vis mængde mættet fedt fra creme fraiche og mayonnaise. Urter bidrager med vitaminer, mineraler og antioxidanter, og citron giver friskhed og lidt C-vitamin. Som supplement til grøntsager eller magert kød er den i fin overensstemmelse med de danske kostråd, men bør ikke udgøre en stor del af måltidet pga. fedtindholdet.

Ingredienser

  • 2 dl fromage frais

  • 2 spsk purløg

  • 4 spsk persille

  • 4 spsk karse

  • 5 blade basilikum

  • Salt og peber

Allergener

Mælk (fra creme fraiche)

Æg (fra mayonnaise – afhænger af type)

Sennep (fra dijonsennep)

Historie

Urtecreme – fra klosterhave til moderne køkken

Urtecreme, som vi kender den i dag, er en moderne hybrid mellem klassiske saucer og friske urtebaserede dressinger. Dens rødder kan spores til europæiske madtraditioner, hvor friske urter blev brugt både for deres smag og medicinske egenskaber. Allerede i middelalderen dyrkede munke krydderurter som purløg, persille, dild og estragon i klosterhaver, hvor de blev anvendt i både salver, supper og kolde saucer.

Den franske forbindelse

I det franske køkken opstod saucer som ravigote og gribiche – kolde, urtebaserede dressinger ofte lavet på basis af creme fraiche, æg eller mayonnaise. Disse blev serveret til fisk, kød og grøntsager og dannede grundlag for moderne versioner af urtecremer i mange europæiske lande. Urterne gav både smag og friskhed, mens mælkeprodukter skabte en cremet struktur, der kunne binde komponenterne sammen.

Nordisk tilpasning

I Skandinavien blev urtecreme særlig populær i 1970’erne og 80’erne i takt med udbredelsen af kold bordmad og frokostretter som rejemadder, røget laks og grøntsagsstave med dip. Her blev urtecremen en fast bestanddel, ofte lavet med creme fraiche og en håndfuld blandede urter fra haven – et udtryk for den nordiske kærlighed til det enkle og friske.

I dag er urtecreme et alsidigt tilbehør, der tilpasses sæson og ret: fra grillmad og fisk til pitabrød og vegetarretter. Den kan varieres i styrke og syrlighed og er stadig et symbol på, hvordan urter binder tradition, sundhed og smag sammen i én skål.

Sulten efter andre lande?

Sulten efter andre lande?

Portrætbillede af Lars Holmgaard

erdusulten.dk 2025 af Lars Holmgaard, Gerdsvej 3, 8800 Viborg, kontakt@erdusulten.dkLinkedIn

Portrætbillede af Lars Holmgaard

erdusulten.dk 2025 af Lars Holmgaard, Gerdsvej 3, 8800 Viborg, kontakt@erdusulten.dkLinkedIn

Portrætbillede af Lars Holmgaard

erdusulten.dk af Lars Holmgaard

Gerdsvej 3, 8800 Viborg

kontakt@erdusulten.dk

LinkedIn