>

>

Stegt kylling med ris og salat

90 minutter

90 minutter

|

|

2 personer

2 personer

Dansk opskrift
Dansk opskrift

Stegt kylling med ris og salat

Stegt kylling med ris og salat

"Saftig og perfekt sprød kylling med friske krydderurter."

"Saftig og perfekt sprød kylling med friske krydderurter."

Opskrift af Lars Holmgaard

Billede af stegt kylling
Billede af stegt kylling

Pris, CO2 og kød per person

Pris, CO2 og kød per person

24 kr

24 kr

|

|

900 g CO2e

900 g CO2e

|

500 g kød

500 g kød

|

Energifordeling

Energifordeling

31% protein

|

26% fedt

|

43% kulhydrat

Næringsindhold

Næringsindhold

580 kcal

580 kcal

Loading...

90 minutter

|

2 personer

Dansk opskrift

Stegt kylling med ris og salat

Saftig og perfekt sprød kylling med friske krydderurter.

Saftig og perfekt sprød kylling med friske krydderurter.

Af Lars Holmgaard

Billede af stegt kylling
Billede af stegt kylling

Per person:

24 kr

900 g CO2e

500 g kød

Energifordeling

31% protein

26% fedt

43% kulhydrat

580 kcal

Næringsindhold per person

Opskrift

Stegt kylling med ris og salat er en tidløs ret, der kombinerer saftigt kød, mættende ris og friske grøntsager. Denne kombination har rødder i mange kulturer og har tilpasset sig forskellige køkkener verden over.

Varm ovnen op til 225° - behold bradepanden i ovnen.

Gnid kyllingen med groft salt indvendigt. Lav to huler med fingrene under skindet på hver side af brystet, gnid lidt salt derind og fyld det med det meste af de grofthakkede krydderurter.

Skær 2-3 riller i hvert kyllingelår og gnid resten af urterne ind i revnerne. Smør hele kyllingen med olivenolie og kværn godt med salt og peber på den.

Tag den varme bradepande ud af ovnen, smør den med lidt olivenolie og læg kyllingen med brystsiden nedad. Sæt den i ovnen og giv den 5 minutter. Vend kyllingen og giv den 5 minutter mere. Vend den så på brystet igen og giv den 1 time ved 225°. Vend derefter kyllingen og giv den 10 minutter mere, så den er ens brunet. Ris

Når kyllingen har været en halv time i ovnen, sættes vand over til ris. Når det koger tilsættes salt og risene hældes ved. Koges til alt vandet er væk - tag gryden af varmen og lad det stå og trække til kyllingen er færdig.

Salat

Skyl babyspinatbladene og tomaterne. Skær melonkødet og tomaterne i stykker og bland det hele sammen.

Sundhed

Denne ret er et godt eksempel på en balanceret og næringsrig middag, der følger de officielle kostråd:

  • Magert protein fra kylling

  • Fuldt måltid med ris som energikilde

  • Rigeligt grønt i form af spinat og tomat

  • En frisk sødme fra melon, som også bidrager med væske og fibre
    Urterne og olivenolie tilføjer antioxidanter og smag uden at belaste næringsprofilen. Retten er lav på mættet fedt og har et højt indhold af vitaminer, mineraler og umættede fedtsyrer.

Ingredienser

Kylling

  • 1 frisk kylling

  • 5 cl frisk persille

  • 5 cl frisk basilikum

  • 5 cl frisk merian eller timian

  • Olivenolie

  • Salt og peber

Ris

  • 2 dl ris

  • 3 dl vand

  • 1 tsk salt

Salat

  • 1 bakke babyspinatblade

  • 6 tomater

  • En kvart honningmelon

Allergener

Ingen deklarationspligtige allergener

Historie

Kylling har været en central ingrediens i mange køkkener gennem historien. Dens alsidighed og milde smag har gjort den til en favorit i både østlige og vestlige retter. Ris, som stammer fra Asien, blev hurtigt en global basisfødevare, mens salatens friske grøntsager har været en del af menneskets kost siden oldtiden.​

Kombinationen af disse tre elementer – kylling, ris og salat – blev populær i det 20. århundrede, især i takt med globaliseringen af madkulturer. Retten blev et symbol på sund og afbalanceret kost, der kunne tilpasses lokale smagspræferencer.​

Moderne variationer

I dag findes der utallige variationer af denne ret. Nogle versioner inkluderer krydret kylling med eksotiske marinader, mens andre fokuserer på friske, lokale grøntsager i salaten. Risene kan være hvide, brune eller endda erstattes med quinoa eller bulgur for en moderne twist.​

Denne fleksibilitet gør retten ideel til både hverdagsmad og festlige lejligheder, hvor den kan tilpasses efter sæsonens råvarer og personlige præferencer.

Sulten efter andre lande?

Sulten efter andre lande?

Portrætbillede af Lars Holmgaard

erdusulten.dk 2025 af Lars Holmgaard, Gerdsvej 3, 8800 Viborg, kontakt@erdusulten.dkLinkedIn

Portrætbillede af Lars Holmgaard

erdusulten.dk 2025 af Lars Holmgaard, Gerdsvej 3, 8800 Viborg, kontakt@erdusulten.dkLinkedIn

Portrætbillede af Lars Holmgaard

erdusulten.dk af Lars Holmgaard

Gerdsvej 3, 8800 Viborg

kontakt@erdusulten.dk

LinkedIn