>

>

Ristaffel med kylling og lækkert tilbehør

60 minutter

60 minutter

|

|

4 personer

4 personer

Ristaffel med kylling og lækkert tilbehør

Ristaffel med kylling og lækkert tilbehør

"Ristaffel med kylling. Glimrende til børn, da de selv kan vælge alt tilbehøret."

"Ristaffel med kylling. Glimrende til børn, da de selv kan vælge alt tilbehøret."

Opskrift af Lars Holmgaard

Billede af ristaffel
Billede af ristaffel

Pris og CO2 belastning per person

Pris og CO2 belastning per person

26 kr

26 kr

|

|

1.500 g CO2e

1.500 g CO2e

Energifordeling

Energifordeling

24% protein

|

38% fedt

|

38% kulhydrat

Næringsindhold

Næringsindhold

800 kcal

800 kcal

Loading...

60 minutter

|

4 personer

Ristaffel med kylling og lækkert tilbehør

Ristaffel med kylling. Glimrende til børn, da de selv kan vælge alt tilbehøret.

Ristaffel med kylling. Glimrende til børn, da de selv kan vælge alt tilbehøret.

Af Lars Holmgaard

Billede af ristaffel
Billede af ristaffel

Pris per person

26 kr

1.500 g CO2e

CO2 belastning per person

Energifordeling

24% protein

38% fedt

38% kulhydrat

800 kcal

Næringsindhold per person

Opskrift

Selvom rijsttafel oprindeligt kommer fra Indonesien, så er det en meget populær ret i Holland - deraf den lidt anderledes stavemåde end det danske ristaffel. Den består af en masse små stærke retter man spiser sammen med ris, men i denne lidt fordanskede udgave er det blevet til kylling i karrysovs med ris og masser af grøntsager og lækkert tilbehør.

Sådan gør du:

Afpuds kødet

Afpuds kyllingen for sener og skær kødet i mindre stykker.

Svits løg og kylling og lad det simre i bouillon

Rist karryen i margarinen og tilsæt finthakket løg, som svitses kort i et par minutter sammen med koriander og spidskommen inden du tilsætter kyllingestykkerne. Tilsæt hønsebouillon og lad det simre i 20 minutter mens tilbehøret og risene forberedes.

Kog risene

Hæld risene i en gryde og tilsæt vandet. Når det koger så hælder du 1 tsk salt ved og skruer ned for blusset så risene kun lige står og simrer under låg.

Tilbehør

Kog æggene og skær dem, æbler og ananas i små stykker. Skær bananerne i skiver og rist dem kort på en grillpande i olie blandet med karry - det ser flot ud og det smager lækkert. Rist rejerne kort i olie blandet med tomatpuré.

Lav sovsen færdig

Når du er færdig med at lave tilbehøret, hakker du de to æbler i 1 cm store stykker og tilsætter dem karryretten. Lad det simre i 4-5 minutter inden du hælder madlavningsfløden ved. Når retten lige har været oppe at koge, så er karrysovsen med kylling færdig og klar til servering.

Server retten med basmatiris og tilbehøret arrangeret i små skåle. God appetit!

Sværhedsgrad

Middel – kræver tilberedning af flere komponenter og tilbehør, men ingen avancerede teknikker.

Sundhed

Ristaffel er en ret med stor variation i tilbehøret, og den kan både være sund og lidt tung afhængigt af mængderne. Grundretten med kylling og krydret karrysauce er relativt mager og følger kostrådene, men den bliver hurtigt kalorierig, når man tilsætter fløde, peanuts, rosiner og banan. Mange af tilbehørene er dog frugt og giver vitaminer og fibre. Brug evt. en plantebaseret madlavningsfløde og vælg usaltede peanuts for at gøre retten sundere.

Ingredienser

Ristaffel

  • 500 g kylling

  • 1 løg

  • 2 spsk karry

  • 1/2 tsk spidskommen

  • 1/2 tsk koriander

  • 5 dl hønsebouillon

  • 2 æbler

  • 250 ml madlavningsfløde

  • 1 tsk

  • Salt, peber

Tilbehør

  • 2 æbler

  • 2 æg

  • 2 dl rosiner

  • 2 bananer

  • 1 dl saltede peanuts

  • 1 dl mango chutney

  • 1 dl ananas

  • 1 dl rejer

  • 1 spsk tomatpuré

Ris

  • 4 dl basmatiris

  • 6 dl vand

  • 1 tsk salt

Allergener

Æg, mælk (madlavningsfløde), skaldyr (rejer), jordnødder (peanuts), muligvis selleri (hønsebouillon afhængigt af mærke)

Historie

Ristaffel er en ret med rødder i kolonitidens køkkener, hvor europæiske traditioner mødte eksotiske ingredienser og smagskombinationer. Det er en såkaldt fusion-ret, der blev populær i Skandinavien i midten af det 20. århundrede – særligt i Sverige og Danmark – og består af ris serveret med karrysauce og et bredt udvalg af farverigt og teksturrigt tilbehør som frugt, nødder og æg.

Oprindelse og navnets betydning

Navnet ristaffel kommer fra svensk og betyder ganske enkelt "ris-bord". Det henviser til den måde, retten typisk serveres på: et bord eller et fad med kogte ris og små skåle med forskelligt tilbehør, så hver person selv kan sammensætte sin tallerken. Ristaffel opstod sandsynligvis som en videreudvikling af koloniale retter inspireret af sydøstasiatisk og indisk madlavning, hvor karry og ris er grundpiller.

Fra luksus til hverdagsmad

I Danmark blev ristaffel især populær i 1970’erne og 1980’erne som gæstemad, hvor retten kunne imponere med sit farverige udtryk og de mange små skåle med toppings. På det tidspunkt blev retten betragtet som eksotisk og lidt luksuriøs. Med tiden blev den dog også en hverdagsret i mange hjem, hvor kylling og mild karrysauce gjorde den til en børnevenlig favorit.

Moderne variationer

I dag findes der mange udgaver af ristaffel. Nogle inkluderer klassiske ingredienser som ananas, æbletern, rosiner og bananskiver, mens andre versioner tilføjer grøntsager som peberfrugt, agurk, avocado eller kokos. Nogle vælger at gøre retten sundere ved at bruge fuldkornsris, mager fløde eller plantebaserede alternativer, mens andre serverer den med veganske proteinkilder i stedet for kylling.

Ristaffel med kylling er dermed en levende ret, der fortsat udvikler sig – en smagsmæssig legeplads med rødder i både historien og nutidens kulinariske kreativitet.

Sulten efter andre lande?

Sulten efter andre lande?

Portrætbillede af Lars Holmgaard

erdusulten.dk 2025 af Lars Holmgaard, Gerdsvej 3, 8800 Viborg, kontakt@erdusulten.dkLinkedIn

Portrætbillede af Lars Holmgaard

erdusulten.dk 2025 af Lars Holmgaard, Gerdsvej 3, 8800 Viborg, kontakt@erdusulten.dkLinkedIn

Portrætbillede af Lars Holmgaard

erdusulten.dk af Lars Holmgaard

Gerdsvej 3, 8800 Viborg

kontakt@erdusulten.dk

LinkedIn