Opskrift
Selvom rijsttafel oprindeligt kommer fra Indonesien, så er det en meget populær ret i Holland - deraf den lidt anderledes stavemåde end det danske ristaffel. Den består af en masse små stærke retter man spiser sammen med ris, men i denne lidt fordanskede udgave er det blevet til kylling i karrysovs med ris og masser af grøntsager og lækkert tilbehør.
Sådan gør du:
Afpuds kødet
Afpuds kyllingen for sener og skær kødet i mindre stykker.
Svits løg og kylling og lad det simre i bouillon
Rist karryen i margarinen og tilsæt finthakket løg, som svitses kort i et par minutter sammen med koriander og spidskommen inden du tilsætter kyllingestykkerne. Tilsæt hønsebouillon og lad det simre i 20 minutter mens tilbehøret og risene forberedes.
Kog risene
Hæld risene i en gryde og tilsæt vandet. Når det koger så hælder du 1 tsk salt ved og skruer ned for blusset så risene kun lige står og simrer under låg.
Tilbehør
Kog æggene og skær dem, æbler og ananas i små stykker. Skær bananerne i skiver og rist dem kort på en grillpande i olie blandet med karry - det ser flot ud og det smager lækkert. Rist rejerne kort i olie blandet med tomatpuré.
Lav sovsen færdig
Når du er færdig med at lave tilbehøret, hakker du de to æbler i 1 cm store stykker og tilsætter dem karryretten. Lad det simre i 4-5 minutter inden du hælder madlavningsfløden ved. Når retten lige har været oppe at koge, så er karrysovsen med kylling færdig og klar til servering.
Server retten med basmatiris og tilbehøret arrangeret i små skåle. God appetit!
Sværhedsgrad
Middel – kræver tilberedning af flere komponenter og tilbehør, men ingen avancerede teknikker.
Sundhed
Ristaffel er en ret med stor variation i tilbehøret, og den kan både være sund og lidt tung afhængigt af mængderne. Grundretten med kylling og krydret karrysauce er relativt mager og følger kostrådene, men den bliver hurtigt kalorierig, når man tilsætter fløde, peanuts, rosiner og banan. Mange af tilbehørene er dog frugt og giver vitaminer og fibre. Brug evt. en plantebaseret madlavningsfløde og vælg usaltede peanuts for at gøre retten sundere.
Ingredienser
Ristaffel
500 g kylling
1 løg
2 spsk karry
1/2 tsk spidskommen
1/2 tsk koriander
5 dl hønsebouillon
2 æbler
250 ml madlavningsfløde
1 tsk
Salt, peber
Tilbehør
2 æbler
2 æg
2 dl rosiner
2 bananer
1 dl saltede peanuts
1 dl mango chutney
1 dl ananas
1 dl rejer
1 spsk tomatpuré
Ris
4 dl basmatiris
6 dl vand
1 tsk salt
Allergener
Æg, mælk (madlavningsfløde), skaldyr (rejer), jordnødder (peanuts), muligvis selleri (hønsebouillon afhængigt af mærke)
Historie
Ristaffel er en ret med rødder i kolonitidens køkkener, hvor europæiske traditioner mødte eksotiske ingredienser og smagskombinationer. Det er en såkaldt fusion-ret, der blev populær i Skandinavien i midten af det 20. århundrede – særligt i Sverige og Danmark – og består af ris serveret med karrysauce og et bredt udvalg af farverigt og teksturrigt tilbehør som frugt, nødder og æg.
Oprindelse og navnets betydning
Navnet ristaffel kommer fra svensk og betyder ganske enkelt "ris-bord". Det henviser til den måde, retten typisk serveres på: et bord eller et fad med kogte ris og små skåle med forskelligt tilbehør, så hver person selv kan sammensætte sin tallerken. Ristaffel opstod sandsynligvis som en videreudvikling af koloniale retter inspireret af sydøstasiatisk og indisk madlavning, hvor karry og ris er grundpiller.
Fra luksus til hverdagsmad
I Danmark blev ristaffel især populær i 1970’erne og 1980’erne som gæstemad, hvor retten kunne imponere med sit farverige udtryk og de mange små skåle med toppings. På det tidspunkt blev retten betragtet som eksotisk og lidt luksuriøs. Med tiden blev den dog også en hverdagsret i mange hjem, hvor kylling og mild karrysauce gjorde den til en børnevenlig favorit.
Moderne variationer
I dag findes der mange udgaver af ristaffel. Nogle inkluderer klassiske ingredienser som ananas, æbletern, rosiner og bananskiver, mens andre versioner tilføjer grøntsager som peberfrugt, agurk, avocado eller kokos. Nogle vælger at gøre retten sundere ved at bruge fuldkornsris, mager fløde eller plantebaserede alternativer, mens andre serverer den med veganske proteinkilder i stedet for kylling.
Ristaffel med kylling er dermed en levende ret, der fortsat udvikler sig – en smagsmæssig legeplads med rødder i både historien og nutidens kulinariske kreativitet.