Pulled pork i ovn
Kan være klar om 23 timer og 20 minutterJeg ved det godt - jeg stikker hånden ind i et hvepsebo med denne opskrift. Inkarnerede grill-elskere vil få bajeren galt i halsen når de læser at jeg laver pulled pork i (hold nu fast) ... min ovn. Og ikke på grillen. Men, det er primært af den grund at jeg har to små børn og en stor hund, så det er ikke umiddelbart nemt at have en grill kørende i adskillige timer uden risiko for at nogen kommer til at gå eller falde ind i den brandvarme grill ude i vores have. Derudover kræver det en del opsyn med temperatur, påfyldning af kul osv. og det har jeg simpelthen ikke tid til. Derfor har jeg indtil videre lavet pulled pork i min ovn. Det kan være det ændrer sig senere og så skal jeg bestemt nok opdatere opskriften her. ;-)
Trukket gris?
Men, hvad er pulled pork egentlig? I bund og grund er det langtidsstegt, marineret svinekød, der bliver så mørt at man kan trække det fra hinanden med to gafler. Deraf navnet, 'trukket gris'.
Sådan gør du aftenen inden
Du starter aftenen inden du skal spise pulled pork, med at blande det, der kaldes rub'en. Det er en blanding af krydderier, som minder en del om barbecue sauce. Den brune farin gør at din blanding godt kan klumpe lidt, men det skal du prøve at se om du ikke kan få fordelt godt rundt alligevel så det bliver en ensartet krydderiblanding.
Når rub'en er klar, lægger du nakkefileten på et rent skærebræt og pudser fedt af. Du skal skære de overskydende sener og fedtstrimler af, så du har så regulært et stykke kød som muligt når du er færdig.
Derefter gnider du hele stegen godt ind i rub'en og når det er klaret, vikler du folie omkring stegen så fugtigheden bevares og krydderierne kan få lov til at trænge ind i kødet indtil den kommer i ovnen. Læg stegen i køleskabet natten over.
Stegen skal i ovnen om morgenen
Næste morgen tænder du ovnen på ca. 110 grader og sætter din nakkefilet ind på en grillrist midt i ovnen. Husk lige at pille folien af først, dog. Nedenunder stegen sætter du et stort fad med vand, der giver lidt fugt og saft til stegen og opfanger fedt-dråberne der drypper ned fra kødet.
Og nu kan du så lege med børnene, ordne vasketøj, rydde op, gøre rent, gå på arbejde eller tage ud og fiske imens stegen passer sig selv og bliver til det lækreste, møreste svinekød. Og du behøver ikke være bange for at ilden går ud i kuldene, men du må dog gerne lige kigge til om der stadig er vand i fadet. Hvis ikke, så fylder du bare fadet op med vand igen.
Stegen skal have ca. 12 timer, så sæt den i ovnen så snart du står op, gerne ved 6-tiden så det passer med almindelig aftensmad-tid.
Bruger du stegetermometer, så sigt efter at stegen ender på ca. 85 grader når den er færdig. Så er den bedst.
Når stegen er ved at være færdig, så tager du den ud, lægger den i et fad og trækker kødet fra hinanden med to gafler så du får noget fint, trevlet kød. Og vupti, så har du pulled pork!
Vi plejer at lave burgere med pulled pork, så du kan lave nogle grove burgerboller og noget coleslaw og så er der altså dømt rigtig amerikanermad. Start med en god klat ketchup på den nederste bolle, derefter et ordentligt læs pulled pork og til sidst en klat coleslaw inden du slutter af med den øverste bolle. Værsåartig - en bid af himmerige! :-)
Synes du godt om, får du opskriften i en fin pdf som tak - uden reklamer. Lige til at printe ud.
Ingredienser til pulled pork
Ca 2,5 kg nakkefilet
Rub til pulled pork
1 stor spsk brun farin
3 spsk paprika
1 spsk friskkværnet peber
1 spsk salt
2 tsk cayennepeber
1 tsk sennepsmel