>

>

Pulled pork i ovn

1400 minutter

1400 minutter

|

|

4 personer

4 personer

Amerikansk opskrift
Amerikansk opskrift

Pulled pork i ovn

Pulled pork i ovn

"Til os, der ikke har tid til at passe en grill hele dagen"

"Til os, der ikke har tid til at passe en grill hele dagen"

Opskrift af Lars Holmgaard

Billede af pulled pork
Billede af pulled pork

Pris og CO2 belastning per person

Pris og CO2 belastning per person

29 kr

29 kr

|

|

2.600 g CO2e

2.600 g CO2e

Energifordeling

Energifordeling

29% protein

|

66% fedt

|

5% kulhydrat

Næringsindhold

Næringsindhold

650 kcal

650 kcal

Loading...

1400 minutter

|

4 personer

Amerikansk opskrift

Pulled pork i ovn

Til os, der ikke har tid til at passe en grill hele dagen

Til os, der ikke har tid til at passe en grill hele dagen

Af Lars Holmgaard

Billede af pulled pork
Billede af pulled pork

Pris per person

29 kr

2.600 g CO2e

CO2 belastning per person

Energifordeling

29% protein

66% fedt

5% kulhydrat

650 kcal

Næringsindhold per person

Opskrift

Jeg ved det godt - jeg stikker hånden ind i et hvepsebo med denne opskrift. Inkarnerede grill-elskere vil få bajeren galt i halsen når de læser at jeg laver pulled pork i (hold nu fast) ... min ovn. Og ikke på grillen. Men, det er primært af den grund at jeg har to små børn og en stor hund, så det er ikke umiddelbart nemt at have en grill kørende i adskillige timer uden risiko for at nogen kommer til at gå eller falde ind i den brandvarme grill ude i vores have. Derudover kræver det en del opsyn med temperatur, påfyldning af kul osv. og det har jeg simpelthen ikke tid til. Derfor har jeg indtil videre lavet pulled pork i min ovn. Det kan være det ændrer sig senere og så skal jeg bestemt nok opdatere opskriften her. ;-)

Trukket gris?

Men, hvad er pulled pork egentlig? I bund og grund er det langtidsstegt, marineret svinekød, der bliver så mørt at man kan trække det fra hinanden med to gafler. Deraf navnet, 'trukket gris'.

Sådan gør du aftenen inden Du starter aftenen inden du skal spise pulled pork, med at blande det, der kaldes rub'en. Det er en blanding af krydderier, som minder en del om barbecue sauce. Den brune farin gør at din blanding godt kan klumpe lidt, men det skal du prøve at se om du ikke kan få fordelt godt rundt alligevel så det bliver en ensartet krydderiblanding.

Når rub'en er klar, lægger du nakkefileten på et rent skærebræt og pudser fedt af. Du skal skære de overskydende sener og fedtstrimler af, så du har så regulært et stykke kød som muligt når du er færdig.

Derefter gnider du hele stegen godt ind i rub'en og når det er klaret, vikler du folie omkring stegen så fugtigheden bevares og krydderierne kan få lov til at trænge ind i kødet indtil den kommer i ovnen. Læg stegen i køleskabet natten over.

Stegen skal i ovnen om morgenen

Næste morgen tænder du ovnen på ca. 110 grader og sætter din nakkefilet ind på en grillrist midt i ovnen. Husk lige at pille folien af først, dog. Nedenunder stegen sætter du et stort fad med vand, der giver lidt fugt og saft til stegen og opfanger fedt-dråberne der drypper ned fra kødet.

Og nu kan du så lege med børnene, ordne vasketøj, rydde op, gøre rent, gå på arbejde eller tage ud og fiske imens stegen passer sig selv og bliver til det lækreste, møreste svinekød. Og du behøver ikke være bange for at ilden går ud i kuldene, men du må dog gerne lige kigge til om der stadig er vand i fadet. Hvis ikke, så fylder du bare fadet op med vand igen.

Stegen skal have ca. 12 timer, så sæt den i ovnen så snart du står op, gerne ved 6-tiden så det passer med almindelig aftensmad-tid.

Bruger du stegetermometer, så sigt efter at stegen ender på ca. 85 grader når den er færdig. Så er den bedst.

Når stegen er ved at være færdig, så tager du den ud, lægger den i et fad og trækker kødet fra hinanden med to gafler så du får noget fint, trevlet kød. Og vupti, så har du pulled pork!

Vi plejer at lave burgere med pulled pork, så du kan lave nogle grove burgerboller og noget coleslaw og så er der altså dømt rigtig amerikanermad. Start med en god klat ketchup på den nederste bolle, derefter et ordentligt læs pulled pork og til sidst en klat coleslaw inden du slutter af med den øverste bolle. Værsåartig - en bid af himmerige! :-)

Sundhed

Pulled pork lavet af nakkefilet er en smagfuld, men fedtrig ret. Nakkefilet indeholder en del mættet fedt, og den samlede kalorie- og fedtmængde er høj. Til gengæld er kødet rigt på protein og mineraler som jern og zink. Retten indeholder ingen grøntsager eller fibre i sig selv, så det anbefales kraftigt at servere den med salat, coleslaw eller grove boller for at balancere måltidet i tråd med de officielle kostråd.

Ingredienser

  • Ca 2,5 kg nakkefilet

Rub til pulled pork

  • 1 stor spsk brun farin

  • 3 spsk paprika

  • 1 spsk friskkværnet peber

  • 1 spsk salt

  • 2 tsk cayennepeber

  • 1 tsk sennepsmel

Allergener

Sennep (sennepsmel)

Historie

Pulled pork er en klassisk amerikansk ret, der har vundet stor popularitet i Danmark de seneste år. Traditionelt tilberedes retten ved langsom stegning af svinekød, ofte i en smoker eller på grill, hvilket giver en karakteristisk røgsmag og en mør konsistens. I den danske version tilberedes pulled pork typisk i ovnen, hvilket gør retten mere tilgængelig for hjemmekokke uden specialudstyr.​

Her præsenteres en opskrift, hvor nakkefilet marineres i en krydret rub bestående af blandt andet brun farin, paprika og cayennepeber. Efter en nat i køleskabet steges kødet ved lav temperatur i ovnen i cirka 12 timer, indtil det er så mørt, at det let kan trækkes fra hinanden med to gafler. Resultatet er saftigt og smagfuldt kød, der egner sig perfekt til burgere med coleslaw og grove boller.​

Selvom retten er rig på smag, er det værd at bemærke, at nakkefilet har et højt indhold af mættet fedt, og den samlede kalorie- og fedtmængde er høj. For at balancere måltidet anbefales det at servere pulled pork med friske grøntsager eller salater, hvilket også bringer retten tættere på de officielle kostråd.​

Pulled pork i ovn er et glimrende eksempel på, hvordan traditionelle retter kan tilpasses moderne køkkener, uden at gå på kompromis med smagen.​

Sulten efter andre lande?

Sulten efter andre lande?

Portrætbillede af Lars Holmgaard

erdusulten.dk 2025 af Lars Holmgaard, Gerdsvej 3, 8800 Viborg, kontakt@erdusulten.dkLinkedIn

Portrætbillede af Lars Holmgaard

erdusulten.dk 2025 af Lars Holmgaard, Gerdsvej 3, 8800 Viborg, kontakt@erdusulten.dkLinkedIn

Portrætbillede af Lars Holmgaard

erdusulten.dk af Lars Holmgaard

Gerdsvej 3, 8800 Viborg

kontakt@erdusulten.dk

LinkedIn