>

>

Tikka Masala med basmatiris

90 minutter

90 minutter

|

|

4 personer

4 personer

Indisk opskrift
Indisk opskrift

Tikka Masala med basmatiris

Tikka Masala med basmatiris

"En krydret og cremet indisk klassiker med syrlige noter fra lime, blid yoghurt og varme, dybe krydderier – afrundet med kølig raita og luftige basmatiris"

"En krydret og cremet indisk klassiker med syrlige noter fra lime, blid yoghurt og varme, dybe krydderier – afrundet med kølig raita og luftige basmatiris"

Opskrift af Lars Holmgaard

Billede af tikka masala
Billede af tikka masala

Pris, CO2 og kød per person

Pris, CO2 og kød per person

23 kr

23 kr

|

1.200 g CO2e

1.200 g CO2e

|

125 g kød

125 g kød

Energifordeling

Energifordeling

25% protein

|

30% fedt

|

45% kulhydrat

Næringsindhold

Næringsindhold

790 kcal

790 kcal

Loading...

90 minutter

|

4 personer

Indisk opskrift

Tikka Masala med basmatiris

En krydret og cremet indisk klassiker med syrlige noter fra lime, blid yoghurt og varme, dybe krydderier – afrundet med kølig raita og luftige basmatiris

En krydret og cremet indisk klassiker med syrlige noter fra lime, blid yoghurt og varme, dybe krydderier – afrundet med kølig raita og luftige basmatiris

Af Lars Holmgaard

Billede af tikka masala
Billede af tikka masala

Per person:

23 kr

1.200 g CO2e

125 g kød

Energifordeling

25% protein

30% fedt

45% kulhydrat

790 kcal

Næringsindhold per person

Opskrift

Hak hvidløg, chili og ingefær fint og hæld det sammen med krydderierne, 1 dl græsk yoghurt og limesaften i en lille plastikpose sammen med kyllingestrimlerne. Pres luften ud af posen og bind en knude - derefter er det meget nemt at ælte tikka masala marinaden godt rundt om kyllingestykkerne. Læg posen i køleskabet i mindst 1 time, gerne et døgns tid.

Hak løg, hvidløg, mandler og ingefær og svits det kort på en sauterpande inden du tilføjer tomatpuré, gurkemeje og vand. Varm sovsen op og tilføj posen med de marinerede kyllingestrimler. Læg låg på tikka malasala retten og lad det simre i 15-20 minutter indtil kyllingen er gennemstegt. Derefter tilføjer du fløden og varmer det op til kogepunktet et øjeblik.

Ris

Imens tikka masalaen står og simrer, hælder du risene i en gryde, kommer vand og salt ved og skruer helt op for blusset. Når det koger skruer du ned så risene kun lige står og småkoger. Læg låg på og lad det stå og koge indtil vandet er kogt væk - det plejer at passe med at kyllingen er gennemstegt.


Serveres med et drys frisk koriander - det smager ganske fantastisk.

Sundhed

Denne hjemmelavede tikka masala er en velbalanceret og smagspakket ret, med:

  • Magert protein fra kylling

  • Antiinflammatoriske krydderier som gurkemeje, ingefær og spidskommen

  • Raita og marinade med yoghurt giver calcium og tarmvenlige mælkesyrebakterier

  • Brug af fløde og mandler gør retten mere fedtholdig, men i beskedne mængder
    Der er en stor andel kulhydrater fra basmatiris, som kan justeres ved at servere lidt mindre og supplere med grøntsager.
    Samlet set er det en sund og mættende indisk inspireret hovedret, som passer godt ind i en balanceret kost.

Ingredienser

Marinade

  • 500 g kylling i strimler

  • 1 dl græsk yoghurt

  • 2 fed hvidløg

  • 1 spsk ingefær

  • 1 frisk chili

  • 1 tsk tørret koriander

  • 1 tsk gurkemeje

  • 1 tsk spidskommen

  • 2 tsk garam masala

  • 2 tsk groft havsalt

  • Saften fra en lime

Sovs

  • 1/2 løg

  • 2 fed hvidløg

  • 2 tsk ingefær

  • 1/2 dl mandler

  • 1 lille dåse koncentreret tomatpuré

  • 1 tsk gurkemeje

  • 3 dl vand

  • 1/2 dl piskefløde

Indisk agurkeraita

  • 1,5 dl græsk yoghurt

  • 1 agurk

  • 1 tsk salt

  • 1/2 tsk spidskommen

Ris

  • 5 dl basmatiris

  • 7,5 dl vand

  • 1 tsk salt

Allergener

Mælk (græsk yoghurt, piskefløde), nødder (mandler).

Historie

Tikka masala er en ret, der forener smagene fra det indiske subkontinent med britisk kulinarisk innovation. Retten består af marineret og grillet kylling (tikka) serveret i en cremet, krydret tomatbaseret sauce (masala).​

Oprindelsen af tikka masala er omdiskuteret. En populær teori krediterer den pakistansk-skotske kok Ali Ahmed Aslam, som i 1970'erne i sin restaurant Shish Mahal i Glasgow, Skotland, angiveligt skabte retten ved at tilføje en tomatbaseret sauce til kylling tikka for at imødekomme en kundes ønske om mere sauce.

En anden opfattelse er, at retten er en videreudvikling af den indiske butter chicken (murgh makhani), en ret fra Punjab-regionen i Indien, hvor grillet kylling serveres i en smør- og tomatbaseret sauce.

Uanset dens præcise oprindelse er tikka masala blevet en af de mest populære retter i Storbritannien og symboliserer landets multikulturelle samfund. I 2001 beskrev den britiske udenrigsminister Robin Cook retten som "et ægte britisk nationalret", hvilket understreger dens betydning i britisk kultur.

I dag nydes tikka masala verden over og findes i utallige variationer, herunder vegetariske versioner med paneer eller tofu. Retten serveres ofte med ris og naanbrød og er kendt for sin rige, krydrede smag og cremede konsistens.

Sulten efter andre lande?

Sulten efter andre lande?

Portrætbillede af Lars Holmgaard

erdusulten.dk 2025 af Lars Holmgaard, Gerdsvej 3, 8800 Viborg, kontakt@erdusulten.dkLinkedIn

Portrætbillede af Lars Holmgaard

erdusulten.dk 2025 af Lars Holmgaard, Gerdsvej 3, 8800 Viborg, kontakt@erdusulten.dkLinkedIn

Portrætbillede af Lars Holmgaard

erdusulten.dk af Lars Holmgaard

Gerdsvej 3, 8800 Viborg

kontakt@erdusulten.dk

LinkedIn