Opskrift
Hak hvidløg, chili og ingefær fint og hæld det sammen med krydderierne, 1 dl græsk yoghurt og limesaften i en lille plastikpose sammen med kyllingestrimlerne. Pres luften ud af posen og bind en knude - derefter er det meget nemt at ælte tikka masala marinaden godt rundt om kyllingestykkerne. Læg posen i køleskabet i mindst 1 time, gerne et døgns tid.
Hak løg, hvidløg, mandler og ingefær og svits det kort på en sauterpande inden du tilføjer tomatpuré, gurkemeje og vand. Varm sovsen op og tilføj posen med de marinerede kyllingestrimler. Læg låg på tikka malasala retten og lad det simre i 15-20 minutter indtil kyllingen er gennemstegt. Derefter tilføjer du fløden og varmer det op til kogepunktet et øjeblik.
Ris
Imens tikka masalaen står og simrer, hælder du risene i en gryde, kommer vand og salt ved og skruer helt op for blusset. Når det koger skruer du ned så risene kun lige står og småkoger. Læg låg på og lad det stå og koge indtil vandet er kogt væk - det plejer at passe med at kyllingen er gennemstegt.
Serveres med et drys frisk koriander - det smager ganske fantastisk.
Sundhed
Denne hjemmelavede tikka masala er en velbalanceret og smagspakket ret, med:
Magert protein fra kylling
Antiinflammatoriske krydderier som gurkemeje, ingefær og spidskommen
Raita og marinade med yoghurt giver calcium og tarmvenlige mælkesyrebakterier
Brug af fløde og mandler gør retten mere fedtholdig, men i beskedne mængder
Der er en stor andel kulhydrater fra basmatiris, som kan justeres ved at servere lidt mindre og supplere med grøntsager.
Samlet set er det en sund og mættende indisk inspireret hovedret, som passer godt ind i en balanceret kost.
Ingredienser
Marinade
500 g kylling i strimler
1 dl græsk yoghurt
2 fed hvidløg
1 spsk ingefær
1 frisk chili
1 tsk tørret koriander
1 tsk gurkemeje
1 tsk spidskommen
2 tsk garam masala
2 tsk groft havsalt
Saften fra en lime
Sovs
1/2 løg
2 fed hvidløg
2 tsk ingefær
1/2 dl mandler
1 lille dåse koncentreret tomatpuré
1 tsk gurkemeje
3 dl vand
1/2 dl piskefløde
Indisk agurkeraita
1,5 dl græsk yoghurt
1 agurk
1 tsk salt
1/2 tsk spidskommen
Ris
5 dl basmatiris
7,5 dl vand
1 tsk salt
Allergener
Mælk (græsk yoghurt, piskefløde), nødder (mandler).
Historie
Tikka masala er en ret, der forener smagene fra det indiske subkontinent med britisk kulinarisk innovation. Retten består af marineret og grillet kylling (tikka) serveret i en cremet, krydret tomatbaseret sauce (masala).
Oprindelsen af tikka masala er omdiskuteret. En populær teori krediterer den pakistansk-skotske kok Ali Ahmed Aslam, som i 1970'erne i sin restaurant Shish Mahal i Glasgow, Skotland, angiveligt skabte retten ved at tilføje en tomatbaseret sauce til kylling tikka for at imødekomme en kundes ønske om mere sauce.
En anden opfattelse er, at retten er en videreudvikling af den indiske butter chicken (murgh makhani), en ret fra Punjab-regionen i Indien, hvor grillet kylling serveres i en smør- og tomatbaseret sauce.
Uanset dens præcise oprindelse er tikka masala blevet en af de mest populære retter i Storbritannien og symboliserer landets multikulturelle samfund. I 2001 beskrev den britiske udenrigsminister Robin Cook retten som "et ægte britisk nationalret", hvilket understreger dens betydning i britisk kultur.
I dag nydes tikka masala verden over og findes i utallige variationer, herunder vegetariske versioner med paneer eller tofu. Retten serveres ofte med ris og naanbrød og er kendt for sin rige, krydrede smag og cremede konsistens.