>

>

Lidt sundere havregrynskugler med dadler, kakao og mandler

90 minutter

90 minutter

|

|

5 personer

5 personer

Lidt sundere havregrynskugler med dadler, kakao og mandler

Lidt sundere havregrynskugler med dadler, kakao og mandler

"Overraskende lækre!"

"Overraskende lækre!"

Opskrift af Lars Holmgaard

Billede af havregrynskugler
Billede af havregrynskugler

Næringsindhold

Næringsindhold

450 kcal

450 kcal

Loading...

90 minutter

|

5 personer

Lidt sundere havregrynskugler med dadler, kakao og mandler

Overraskende lækre!

Overraskende lækre!

Af Lars Holmgaard

Billede af havregrynskugler
Billede af havregrynskugler

Pris per person

9 kr

0 g CO2e

CO2 belastning per person

Energifordeling

0% protein

0% fedt

0% kulhydrat

450 kcal

Næringsindhold per person

Opskrift

Jeg har jo i flere år brugt min anden opskrift på havregrynskugler, men de er ikke ligefrem kaloriefattige og efter jeg har fundet ud af, hvor hvor meget energi, det kræver for at tabe sig i forhold til, hvor lidt energi det kræver at tage på, så måtte der andre boller på suppen. Eller kugler på bordet. Heldigvis havde vores gode ven Sara en dag nogle lidt sundere havregrynskugler med, som til min store forbløffelse smagte fint. De smagte faktisk overraskende godt taget i betragtning at der slet ikke var tilføjet sukker, smør eller chokolade. Der er en del naturligt sukker i dadler, så de er ikke decideret sunde, men et godt alternativ til min anden version. Jeg gik i køkkenet og prøvede at sjusse mig frem til et godt forhold mellem ingredienserne og det lykkedes heldigvis. Det er den opskrift du får her - god fornøjelse!

Det bliver bedst, hvis de dadler du bruger er med sten, for de er ikke nær så tørre som dem, der er udstenet ifølge min nyerhvervede erfaring indenfor dadler.

Du starter med at klemme stenene ud af dadlerne og derefter hakker du dadlerne til en fin masse med en kokkekniv. Nogle vælger at bruge en blender, men jeg synes det giver et værre svineri når det hele er klistret ind i daddelmasse og det er svært at få blenderen til at fungere optimalt med lige netop dadler.

Nu er det største arbejde heldigvis gjort, så det eneste du nu skal gøre er blot at hælde kakaopulver, hakkede mandler og havregryn sammen i en skål og røre det hele sammen med en gaffel. Det er en sej masse, så du skal give godt med gas for at få det hele til en ensartet masse.

Lad skålen stå i køleskabet en times tid inden du tager daddelmassen ud og breder den ud som en stor, tyk pandekage. Så skærer du den op i ca. 8 rækker på den ene led og 8 på den anden og triller hver firkant til kugler. Rul kuglerne i lidt kakaopulver du har drysset i en dyb tallerken og så er de færdige, klar til at spise!

Der bliver 60-70 kugler af ovenstående portion. Pas på ikke at gøre kuglerne for store, for så går det lækre af dem og det bliver en klæg klump i munden i stedet for en lille lækkerhaps. Kuglerne skal have en størrelse på ca. 1x1 cm.

Ingredienser

  • 600 g dadler med kerner

  • 1 dl kakaopulver

  • 50 gram hakkede mandler

  • 2 dl havregryn

Allergener

En sundere, naturligt sød og energigivende snack, perfekt som et lille mellemmåltid eller dessertalternativ. De kan trilles i kokos, kakaopulver eller hakkede nødder for variation.

Historie

Lidt sundere havregrynskugler er en moderne fortolkning af den klassiske danske konfekt, hvor traditionelle ingredienser som smør og sukker erstattes med sundere alternativer som dadler og mandler. Denne version er ikke kun lækker, men også mere næringsrig, hvilket gør den til et populært valg for dem, der ønsker at nyde søde sager med god samvittighed.​

Historisk baggrund

Havregrynskugler har længe været en fast bestanddel af danske juletraditioner og børnefødselsdage. Den oprindelige opskrift, der stammer fra midten af det 20. århundrede, indeholder typisk havregryn, smør, sukker og kakao. Disse ingredienser blev valgt for deres tilgængelighed og holdbarhed, hvilket gjorde havregrynskugler til en praktisk og populær godbid i mange danske hjem.​

I takt med øget fokus på sundhed og ernæring begyndte mange at eksperimentere med sundere versioner af klassiske opskrifter. Dadler, kendt for deres naturlige sødme og høje fiberindhold, blev en populær erstatning for raffineret sukker. Mandler tilføjer ikke kun en nøddeagtig smag, men også sunde fedtsyrer og proteiner. Disse ændringer har givet havregrynskugler et moderne twist, der appellerer til både børn og voksne.​

Moderne variationer

Nutidens sundere havregrynskugler findes i utallige varianter. Nogle opskrifter tilføjer ingredienser som kokosmel, appelsinskal eller kaffe for at give ekstra smagsnuancer. Andre versioner eksperimenterer med forskellige nødder eller superfoods som chiafrø og kakaonibs. Disse variationer afspejler en bredere tendens i det moderne køkken, hvor traditionelle opskrifter tilpasses for at imødekomme nutidens sundhedsbevidste forbrugere.​

Denne udvikling viser, hvordan klassiske danske opskrifter kan fornyes og tilpasses moderne smagspræferencer, samtidig med at de bevarer deres oprindelige charme og kulturelle betydning.

Sulten efter andre lande?

Sulten efter andre lande?

Portrætbillede af Lars Holmgaard

erdusulten.dk 2025 af Lars Holmgaard, Gerdsvej 3, 8800 Viborg, kontakt@erdusulten.dkLinkedIn

Portrætbillede af Lars Holmgaard

erdusulten.dk 2025 af Lars Holmgaard, Gerdsvej 3, 8800 Viborg, kontakt@erdusulten.dkLinkedIn

Portrætbillede af Lars Holmgaard

erdusulten.dk af Lars Holmgaard

Gerdsvej 3, 8800 Viborg

kontakt@erdusulten.dk

LinkedIn