Opskrift
1000 g: Stegetid: 1 time | Ovntemperatur: 150° + varmluft | Hviletid: 15 min
1500 g: Stegetid: 1 time og 10 min | Ovntemperatur: 150° + varmluft | Hviletid: 20 min
2000 g: Stegetid: 1 time og 30 min | Ovntemperatur: 150° + varmluft | Hviletid: 20 min
2500 g: Stegetid: 1 time og 45 min | Ovntemperatur: 150° + varmluft | Hviletid: 25 min
3000 g: Stegetid: 2 timer | Ovntemperatur: 150° + varmluft | Hviletid: 25 min
Lammekølle
Tænd ovnen på 150 grader med varmluft. Smør lammekøllen ind i lidt olivenolie og lav 10-15 huller, som går 1 cm ned i kødet. Det er nemmest at lave med spidsen af en grøntsagskniv og i hullerne stikker du en flig af et fed hvidløg og et par nåle fra rosmarinen, så smagen rigtigt kommer ind i kødet. Læg lammekøllen i et ildfast fad og sæt det på en rist midt i ovnen. Hvis du har et godt stegetermometer, så sæt det godt ind i lammekøllen langs benet. Når termometeret sige ca. 55 grader så skal du tage lammekøllen ud og lade den hvile under staniol og rene viskestykker. Temperaturen kan stige 10 grader efter du har taget stegen ud, så det skal du lige tage højde for.
Flødestuvede kartofler
Skræl kartoflerne og skær dem i tynde skiver. Læg dem i et fad og bland det godt med muskatnød, salt og lidt friskkværnet peber inden du hælder mælk og fløde ved. Sæt fadet med kartoflerne ind i ovnen under lammekøllen.
Stegetid for lammekølle
Se på indpakningen, hvor meget din lammekølle vejer og find stegetiden i oversigten foroven. Når lammekøllen skal ud og hvile, så flytter du risten med de flødestuvede kartofler længere op i ovnen og skruer op på 200 grader så overfladen bliver let gylden. Hvis lammekøllen vejer mere end 2 kg så skal du lige vente en halv time med at sætte kartoflerne ind til lammekøllen.
Sundhed
Denne ret er klassisk og velsmagende, men ligger i den tunge ende både kalorimæssigt og klimamæssigt. Lammekød har et højt indhold af mættet fedt og CO₂, og flødekartofler med både mælk og fløde bidrager yderligere til energiindholdet. Til gengæld får man gode proteiner og mæthed. For en sundere balance kan man overveje at halvere mængden af fløde og øge andelen af grøntsager – fx servere med en frisk salat eller dampet grønt.
Ingredienser
1,5 kg lammekølle
4 fed hvidløg
3 kviste frisk rosmarin
Olivenolie
2,5 kg kartofler
5 dl mælk
2,5 dl fløde
1/2 tsk revet muskatnød
1 spsk salt
Friskkværnet peber
Allergener
Mælk (mælk, fløde)
Historie
Lammekølle er en klassisk ret i det danske køkken, særligt forbundet med påsken, hvor den ofte serveres som hovedret ved festlige lejligheder. Retten har rødder i gamle europæiske traditioner, hvor lam blev betragtet som et symbol på forår og fornyelse. I Danmark blev lammekølle populær i midten af det 20. århundrede, især med introduktionen af stegesoen, som gjorde det nemmere at tilberede saftigt og mørt kød.
Den traditionelle tilberedning indebærer at smøre lammekøllen med olivenolie og fylde den med hvidløg og rosmarin, hvilket giver en aromatisk smag. Køllen steges ved 150 grader med varmluft, og stegetiden varierer afhængigt af vægten – for eksempel kræver en 1,5 kg lammekølle cirka 1 time og 10 minutters stegning efterfulgt af 20 minutters hviletid. Et stegetermometer anbefales for at sikre den ønskede kernetemperatur på omkring 55 grader, hvilket resulterer i en rosa og saftig steg.
Som tilbehør er flødestuvede kartofler en klassiker. Kartoflerne skæres i tynde skiver og blandes med muskatnød, salt, peber, mælk og fløde, hvorefter de bages i ovnen under lammekøllen. Når køllen er færdigstegt og hviler, flyttes kartoflerne op i ovnen, og temperaturen øges til 200 grader for at give dem en gylden overflade.
Selvom retten er rig på smag og tradition, ligger den i den tunge ende både kalorimæssigt og klimamæssigt. Lammekød har et højt indhold af mættet fedt og CO₂, og flødekartofler med både mælk og fløde bidrager yderligere til energiindholdet. For en sundere balance kan man overveje at halvere mængden af fløde og øge andelen af grøntsager – for eksempel ved at servere retten med en frisk salat eller dampet grønt.
Denne opskrift på lammekølle med rosmarin, hvidløg og flødestuvede kartofler er en hyldest til dansk madkultur og traditioner, perfekt til gæstemad og langsomme søndage.