>

>

Kylling i stegeso med rodfrugter bagt i hvidvin

100 minutter

100 minutter

|

|

4 personer

4 personer

Dansk opskrift
Dansk opskrift

Kylling i stegeso med rodfrugter bagt i hvidvin

Kylling i stegeso med rodfrugter bagt i hvidvin

"Saftig kylling med sprød overflade, omgivet af sødmefulde bagte rodfrugter og aromatisk hvidløg – en rustik og velsmagende gryde med masser af dybde og naturlig sødme"

"Saftig kylling med sprød overflade, omgivet af sødmefulde bagte rodfrugter og aromatisk hvidløg – en rustik og velsmagende gryde med masser af dybde og naturlig sødme"

Opskrift af Lars Holmgaard

Billede af kylling i stegeso
Billede af kylling i stegeso

Pris, CO2 og kød per person

Pris, CO2 og kød per person

22 kr

22 kr

|

1.300 g CO2e

1.300 g CO2e

|

375 g kød

375 g kød

Energifordeling

Energifordeling

38% protein

|

40% fedt

|

22% kulhydrat

Næringsindhold

Næringsindhold

460 kcal

460 kcal

Loading...

100 minutter

|

4 personer

Dansk opskrift

Kylling i stegeso med rodfrugter bagt i hvidvin

Saftig kylling med sprød overflade, omgivet af sødmefulde bagte rodfrugter og aromatisk hvidløg – en rustik og velsmagende gryde med masser af dybde og naturlig sødme

Saftig kylling med sprød overflade, omgivet af sødmefulde bagte rodfrugter og aromatisk hvidløg – en rustik og velsmagende gryde med masser af dybde og naturlig sødme

Af Lars Holmgaard

Billede af kylling i stegeso
Billede af kylling i stegeso

Per person:

22 kr

1.300 g CO2e

375 g kød

Energifordeling

38% protein

40% fedt

22% kulhydrat

460 kcal

Næringsindhold per person

Opskrift

Det kan næsten ikke blive nemmere at lave en god, saftig kylling end at lave den i en stegeso. Jeg bruger en god Römertopf og i bund og grund er det blot at brune kyllingen inden man lægger den oven på en masse lækre grønsager og rodfrugter, tilsætter lidt væde og sætter det hele ind i ovnen. Det gode ved at lave mad i en stegeso er at det gør ikke noget om det får en halv times tid ekstra i ovnen, så det er perfekt til børnefamilier, hvor der som regel altid lige skal skiftes en ble eller lignende lige inden man skal spise. Jeg taler af erfaring... ;-) Stegesoen gør at kødets saft bevares og at ingredienserne ikke så nemt tørrer ud fordi låget holder på dampen. Sådan gør du

Start med at sætte nederste del af stegesoen i et fad med vand og hæld vand oven i. Læg stegesoens låg omvendt øverst og fyld det med vand også, så mest muligt af stegesoen er dækket af vand på begge sider. Det mætter leret.

Skræl rødbeder og persillerødder og skrub gulerødderne godt. Skær grønsagerne, hvidløg og rødløg i store stykker og læg det i bunden af Römertopf stegesoen.

Skyl persillen og prop den ind i kyllingen inden du lægger kyllingen oven på grønsagerne i stegesoen. Hæld en dl hvidvinseddike og en dl vand over. Hvis du har en rest hvidvin kan du også sagtens bruge det - så tager du bare to dl hvidvin og undlader at hælde vand i - sovsen bliver fantastisk.

Krydr godt med salt og peber og læg låget på stegesoen inden du sætter den i den kolde ovn. Tænd derefter ovnen på 200 grader og lad kyllingen stå og passe sig selv i halvanden time.

Når du åbner låget efter 1,5-2 timer dufter det fantastisk og du kan sagtens spise retten med den væde, der er i bunden. Men, jeg hældte væden over i en kasserolle, jævnede den med maizena og lavede dermed en decideret sovs. Det smagte skønt!

Tip: Hvis du laver en god mættende salat eller andet tilbehør som fx. brød, så kan retten sagtens strækkes til 4 personer.

Sværhedsgrad

Middel. Let at tilberede, men kræver noget forberedelse og længere tilberedningstid i ovn. Stegeso gør det nemt at få mørt og saftigt resultat uden konstant opmærksomhed.

Sundhed

Retten er rig på protein, fuld af grøntsager og uden tilsat fedtstof. Den lever op til flere af de officielle kostråd og er derfor et sundt hovedmåltid – særligt hvis den serveres med et groft tilbehør.

Ingredienser

  • 1 kylling på ca. 1500 gram

  • 3 gulerødder

  • 3 persillerødder

  • 3 små rødbeder

  • 3 små rødløg

  • 3 fed hvidløg

  • En håndfuld persille

  • 1 dl hvidvinseddike

  • 1 dl vand

  • Salt og peber

Allergener

Ingen typiske allergener. (Hvis hvidvinseddike er lavet med sulfit, kan det dog indeholde sulfitter.)

Historie

Kylling i stegeso – en langsom simreret med europæiske rødder

Tilberedning i stegeso er en ældgammel metode, der kan spores tilbage til antikke civilisationer som romerne, hvor lertøjsbeholdere blev brugt til at tilberede mad ved lav varme over længere tid. Denne teknik blev bevaret og videreudviklet gennem middelalderen i store dele af Europa – særligt i Tyskland, hvor den klassiske Römertopf (romergryde) opstod i 1960’erne som en moderne fortolkning af den traditionelle lerskål.

Kylling i stegeso er et eksempel på, hvordan denne tilberedningsform med fordel anvendes i det danske køkken. Kombinationen af hele stykker kylling, rodfrugter og urter giver en saftig og smagfuld ret, hvor alle elementer tilberedes samtidig og optager smag fra hinanden. Det er en teknik, der understreger råvarernes naturlige smag uden behov for fedtstof eller overdreven forarbejdning.

Retten fik for alvor sit gennembrud i Danmark i 1970’erne, da stegesoen blev populær som et praktisk redskab i hjemmekøkkenet – særligt blandt dem, der ønskede en enkel måde at lave mad med minimal indsats, men med maksimal smag.

I dag bruges stegesoen både i klassiske og moderne fortolkninger, men essensen er den samme: En hyldest til tålmodig madlavning, hvor varme, tid og råvarer går op i en højere enhed.

Sulten efter andre lande?

Sulten efter andre lande?

Portrætbillede af Lars Holmgaard

erdusulten.dk 2025 af Lars Holmgaard, Gerdsvej 3, 8800 Viborg, kontakt@erdusulten.dkLinkedIn

Portrætbillede af Lars Holmgaard

erdusulten.dk 2025 af Lars Holmgaard, Gerdsvej 3, 8800 Viborg, kontakt@erdusulten.dkLinkedIn

Portrætbillede af Lars Holmgaard

erdusulten.dk af Lars Holmgaard

Gerdsvej 3, 8800 Viborg

kontakt@erdusulten.dk

LinkedIn