Opskrift
Det kan næsten ikke blive nemmere at lave en god, saftig kylling end at lave den i en stegeso. Jeg bruger en god Römertopf og i bund og grund er det blot at brune kyllingen inden man lægger den oven på en masse lækre grønsager og rodfrugter, tilsætter lidt væde og sætter det hele ind i ovnen. Det gode ved at lave mad i en stegeso er at det gør ikke noget om det får en halv times tid ekstra i ovnen, så det er perfekt til børnefamilier, hvor der som regel altid lige skal skiftes en ble eller lignende lige inden man skal spise. Jeg taler af erfaring... ;-) Stegesoen gør at kødets saft bevares og at ingredienserne ikke så nemt tørrer ud fordi låget holder på dampen. Sådan gør du
Start med at sætte nederste del af stegesoen i et fad med vand og hæld vand oven i. Læg stegesoens låg omvendt øverst og fyld det med vand også, så mest muligt af stegesoen er dækket af vand på begge sider. Det mætter leret.
Skræl rødbeder og persillerødder og skrub gulerødderne godt. Skær grønsagerne, hvidløg og rødløg i store stykker og læg det i bunden af Römertopf stegesoen.
Skyl persillen og prop den ind i kyllingen inden du lægger kyllingen oven på grønsagerne i stegesoen. Hæld en dl hvidvinseddike og en dl vand over. Hvis du har en rest hvidvin kan du også sagtens bruge det - så tager du bare to dl hvidvin og undlader at hælde vand i - sovsen bliver fantastisk.
Krydr godt med salt og peber og læg låget på stegesoen inden du sætter den i den kolde ovn. Tænd derefter ovnen på 200 grader og lad kyllingen stå og passe sig selv i halvanden time.
Når du åbner låget efter 1,5-2 timer dufter det fantastisk og du kan sagtens spise retten med den væde, der er i bunden. Men, jeg hældte væden over i en kasserolle, jævnede den med maizena og lavede dermed en decideret sovs. Det smagte skønt!
Tip: Hvis du laver en god mættende salat eller andet tilbehør som fx. brød, så kan retten sagtens strækkes til 4 personer.
Sværhedsgrad
Middel. Let at tilberede, men kræver noget forberedelse og længere tilberedningstid i ovn. Stegeso gør det nemt at få mørt og saftigt resultat uden konstant opmærksomhed.
Sundhed
Retten er rig på protein, fuld af grøntsager og uden tilsat fedtstof. Den lever op til flere af de officielle kostråd og er derfor et sundt hovedmåltid – særligt hvis den serveres med et groft tilbehør.
Ingredienser
1 kylling på ca. 1500 gram
3 gulerødder
3 persillerødder
3 små rødbeder
3 små rødløg
3 fed hvidløg
En håndfuld persille
1 dl hvidvinseddike
1 dl vand
Salt og peber
Allergener
Ingen typiske allergener. (Hvis hvidvinseddike er lavet med sulfit, kan det dog indeholde sulfitter.)
Historie
Kylling i stegeso – en langsom simreret med europæiske rødder
Tilberedning i stegeso er en ældgammel metode, der kan spores tilbage til antikke civilisationer som romerne, hvor lertøjsbeholdere blev brugt til at tilberede mad ved lav varme over længere tid. Denne teknik blev bevaret og videreudviklet gennem middelalderen i store dele af Europa – særligt i Tyskland, hvor den klassiske Römertopf (romergryde) opstod i 1960’erne som en moderne fortolkning af den traditionelle lerskål.
Kylling i stegeso er et eksempel på, hvordan denne tilberedningsform med fordel anvendes i det danske køkken. Kombinationen af hele stykker kylling, rodfrugter og urter giver en saftig og smagfuld ret, hvor alle elementer tilberedes samtidig og optager smag fra hinanden. Det er en teknik, der understreger råvarernes naturlige smag uden behov for fedtstof eller overdreven forarbejdning.
Retten fik for alvor sit gennembrud i Danmark i 1970’erne, da stegesoen blev populær som et praktisk redskab i hjemmekøkkenet – særligt blandt dem, der ønskede en enkel måde at lave mad med minimal indsats, men med maksimal smag.
I dag bruges stegesoen både i klassiske og moderne fortolkninger, men essensen er den samme: En hyldest til tålmodig madlavning, hvor varme, tid og råvarer går op i en højere enhed.