>

>

Hjemmelavet hummus med hvidløg og chili

25 minutter

25 minutter

|

|

4 personer

4 personer

Libanesisk opskrift
Libanesisk opskrift

Hjemmelavet hummus med hvidløg og chili

Hjemmelavet hummus med hvidløg og chili

"En varm, krydret smagseksplosion med blød hummus og aromatisk olie, der vækker dine sanser - med hilsen fra Mellemøsten"

"En varm, krydret smagseksplosion med blød hummus og aromatisk olie, der vækker dine sanser - med hilsen fra Mellemøsten"

Opskrift af Lars Holmgaard

Vegansk

Billede af hummus med citron, hvidløg og chili
Billede af hummus med citron, hvidløg og chili

Pris og CO2 belastning per person

Pris og CO2 belastning per person

10 kr

10 kr

|

|

350 g CO2e

350 g CO2e

Energifordeling

Energifordeling

10% protein

|

63% fedt

|

27% kulhydrat

Næringsindhold

Næringsindhold

270 kcal

270 kcal

Loading...

25 minutter

|

4 personer

Libanesisk opskrift

Hjemmelavet hummus med hvidløg og chili

En varm, krydret smagseksplosion med blød hummus og aromatisk olie, der vækker dine sanser - med hilsen fra Mellemøsten

En varm, krydret smagseksplosion med blød hummus og aromatisk olie, der vækker dine sanser - med hilsen fra Mellemøsten

Af Lars Holmgaard

Billede af hummus med citron, hvidløg og chili
Billede af hummus med citron, hvidløg og chili

Pris per person

10 kr

350 g CO2e

CO2 belastning per person

Energifordeling

10% protein

63% fedt

27% kulhydrat

270 kcal

Næringsindhold per person

Opskrift

Hummus hedder også حمّص som betyder 'kikærter' og det er jo egentlig ret beskrivende for denne lækre dip fra Mellemøsten. Libanon er det land, som oftest forbindes med den traditionelle version af hummus. Jeg synes det smager fantastisk sammen med lidt brød eller som dip til agurke- og gulerodsstænger i madpakken.

Krydderolie

Skræl ingefær og hak det i små stykker. Skær de 3 chilier og hvidløg i tynde skiver. Klip lidt koriander af til pynt og skær stilkene af (du skal bruge dem, så smid dem ikke ud).

Varm olien op på en pande og steg først chilierne sammen med ingefær og kanelstænger, dernæst tilføjer du korianderstilke, som bare skal have et minuts tid sammen med resten.

Hummus

Riv skallen fra citronen på den fine side af et rivejern og pres saften ud i en kop - så undgår du der smutter kerner ned i maden.

Hæld vandet fra kikærterne og skyl dem godt. Hæld kikærterne, ingefær, olivenolie, tahin, hvidløg, saften og den revne skal fra en citron i en food processor (eller brug en stavblender). Kør blandingen godt igennem, så det bliver til en cremet og lækker pasta. Jeg kan godt lide min hummus når den er ret fint blended, men det er helt op til dig, hvor meget struktur, der skal være. Hvis hummus'en er for tyk og tør kan du spæde den op med en skefuld vand ad gangen til den har den konsistens du bedst kan lide. Smag den til med salt og peber.

Skrab hummusen ud på en tallerken, lav fordybninger med bagsiden af en ske og hæld forsigtigt krydderolien i en spiral inden du pynter med chili, hvidløg, korianderstilke og kanelstænger. Det ser fantastisk ud og gør at man selv kan vælge mængden af chili man spiser.

Nyd hummus sammen med fx naan-brød, som du bruger til at skrabe hummusen og derefter suge krydderolien op med.

Tip: Hvis ikke du lige har noget andet at bruge tahin til, så bliver det ret dyrt at købe et helt glas bare for at bruge en spiseskefuld. Du kan sagtens undvære den del. Har du lidt sesamfrø, kan du hælde dem i foodprocessoren i stedet for.

Sundhed

Denne hummusret er både plantebaseret og rig på kostfibre, sunde fedtstoffer og planteprotein. Den lever flot op til de officielle danske kostråd med sin brug af bælgfrugter og krydderurter. Den er fri for animalske produkter og passer til både vegetarer og veganere. Olien og tahinen bidrager med umættede fedtsyrer, mens mængden af salt kan justeres efter behov.

Ingredienser

Krydderolie

1/2 dl olivenolie

3 røde chilier

3 fed hvidløg

10 g frisk ingefær

2 stænger kanel

1 spsk korianderstilke


Hummus

1 dåse kikærter (400 g)

10 g frisk ingefær

2 spsk olivenolie

1 spsk Tahin

1 fed hvidløg

1 økologisk citron (du skal nemlig også bruge skallen)

2 spsk koldt vand

1/2 tsk salt og friskkværnet peber

Allergener

Sesam (fra tahin).

Historie

Hummus med citron, hvidløg og chili er en moderne variation af en ældgammel mellemøstlig ret, der har været en grundpille i regionens køkkener i årtusinder. Denne krydrede version tilføjer et frisk og pikant twist til den klassiske opskrift, hvilket afspejler den fortsatte udvikling og tilpasning af traditionelle retter til moderne smagspræferencer.

Historisk baggrund

Hummus, som betyder "kikærter" på arabisk, har en lang og kompleks historie. De tidligste kendte opskrifter på en ret, der ligner hummus, stammer fra det 13. århundrede i Mellemøsten. En af de tidligste nedskrevne opskrifter findes i en syrisk kogebog fra det 13. århundrede, hvor en simpel opskrift beskriver moste kogte kikærter toppet med en blanding af tahini og eddike, efterfulgt af lag af knuste valnødder, citronsaft, krydderier som kanel og koriander samt urter som mynte og persille.

Denne baseopskrift har gennem tiden udviklet sig og spredt sig til forskellige regioner, hvor lokale ingredienser og smagspræferencer har ført til en række variationer.

Moderne variationer

I dag findes der utallige variationer af hummus, hvor ingredienser som citron, hvidløg og chili tilføjes for at give retten et friskere og mere krydret præg. Disse tilføjelser afspejler en tendens til at eksperimentere med traditionelle opskrifter for at skabe nye smagsoplevelser, der appellerer til moderne ganer.

Hummus serveres ofte som en dip med pitabrød eller friske grøntsager, men kan også bruges som smørepålæg eller som tilbehør til forskellige retter. Dens alsidighed og næringsrige indhold har gjort den til en populær ret i mange dele af verden, langt fra dens oprindelige hjemegn.

Denne moderne version med citron, hvidløg og chili er et eksempel på, hvordan traditionelle retter kan tilpasses og fornyes, samtidig med at de bevarer deres kulturelle rødder og betydning.

Sulten efter andre lande?

Sulten efter andre lande?

Portrætbillede af Lars Holmgaard

erdusulten.dk 2025 af Lars Holmgaard, Gerdsvej 3, 8800 Viborg, kontakt@erdusulten.dkLinkedIn

Portrætbillede af Lars Holmgaard

erdusulten.dk 2025 af Lars Holmgaard, Gerdsvej 3, 8800 Viborg, kontakt@erdusulten.dkLinkedIn

Portrætbillede af Lars Holmgaard

erdusulten.dk af Lars Holmgaard

Gerdsvej 3, 8800 Viborg

kontakt@erdusulten.dk

LinkedIn