Opskrift
Min yngste søn har spist denne suppe så mange gange at jeg en overgang troede hans blodtype ville bære præg af det. Men, han må spise alt det han kan - suppen er sund og nærende og smager fantastisk godt.
Start med at koge pastaen i en gryde med lidt salt. Pastaen skal først i suppen til allersidst.
Skræl og skær kartofler og gulerødder i grove stykker.
Sæt en stor gryde (gerne støbejern) over på middel varme. Svits hakkede løg, hvidløg og chili kort i olivenolie inden kartofler og gulerødder tilsættes.
Hæld tomatpassata og hakkede tomater i suppen. Bind timian, laurbærblad og halvdelen af persillen sammen med en madsnor og læg det i gryden - så har du en bouquet garni, som det kaldes. Tilsæt vand til du synes konsistensen er god - omkring en liter vand er et godt udgangspunkt. Få det hurtigt op i kog og skru så ned for varmen og læg låg på.
Lad suppen simre i 30 min.
Hak resten af persillen, et hvidløg og riv skallen fra en citron - vupti, så har du gremolata til drys oven på suppen. Normalt er jeg ikke til smagen af citroner, men det er blevet bedre med årene og gremolataen her synes jeg smager vildt godt oven på suppen. Den giver et godt modspil til suppens smag.
Grill evt. nogle skiver brød på panden og stryg gerne et halv fed hvidløg hen over, så brødet lige netop får lidt smag.
Når kartoflerne er ved at være møre, hælder du pastaen i, fjerner bouquet garni'en og smager til med salt og peber. Kog suppen ganske kort op og så er suppen færdig.
Server suppen med gremolata drysset over og let sprødt brød til.
Velbekomme! :)
Sværhedsgrad
Let.
Sundhed
Suppen er rig på grøntsager og plantebaserede fibre, har lavt fedtindhold og ingen animalske produkter. Den er mættende, energifattig og lever op til de officielle kostråd med masser af grønt og fuld smagsdækning uden behov for kød eller fløde. Pastaen giver kulhydrat og kartoflerne tilføjer både energi og struktur. Urterne bidrager med antioxidanter og friskhed.
Ingredienser
Suppe
150 g pasta
500 g kartofler
3 gulerødder
1 lille løg, fint hakket
3 fed hvidløg, fint hakket
1 rød chili (mild), fint hakket
1 l vand
1 spsk salt
1 brik tomatpassata, 500 g
1 dåse hakkede tomater
Bouquet garni (suppevisk)
1 laurbærblad
1 dl frisk timian
1 dl frisk persille
Gremolata
Skal fra en økologisk citron, revet
1 dl frisk persille
1 fed hvidløg, presset
Allergener
Gluten (pasta).
Historie
Fransk bondesuppe er en fællesbetegnelse for de robuste og nærende supper, der traditionelt blev tilberedt af franske bønder med de ingredienser, de havde ved hånden. Disse supper var ofte baseret på sæsonens grøntsager og billige råvarer, hvilket gjorde dem både økonomiske og mættende.
Et eksempel på en sådan suppe er pot-au-feu, som betyder "gryde på ilden". Denne ret består typisk af kogt kød og rodfrugter, der simrer sammen i timevis for at udvikle en dyb smag. Pot-au-feu blev betragtet som en hjørnesten i det franske bondemåltid og serveres ofte med brød og sennep.
En anden klassisk bondesuppe er garbure, en tyk gryderet fra Gascony-regionen. Traditionelt indeholder garbure kål, forskellige grøntsager og ofte confiteret kød som and eller gås. Retten var en daglig spise for bønderne i området og varierede afhængigt af årstid og tilgængelige ingredienser.
Disse supper afspejler den franske landbefolknings kreativitet og evne til at skabe velsmagende og nærende måltider ud fra enkle, tilgængelige ingredienser. De har overlevet tidens gang og nydes stadig i dag som symboler på rustik fransk madlavning.