Opskrift
Big Mac dressing
Rør ingredienserne til Big Mac dressingen sammen i en skål og lad det stå og trække mens du laver resten af opskriften.
Lidt hurtig salat
Skær to drueagurker i skiver og hak icebergsalaten. Så er salaten klar.
Burgerbøffer
Del oksefarsen op i 8 bøffer. Jeg bruger en skål med flad bund til at trykke bøfferne så flade som muligt og gør derefter bøfferne helt runde ved at vende skålen og presse den ned over farsen bagefter, men du kan også bruge en bøfformer eller bare mose dem flade med hånden.
Dryp lidt olivenolie på bøfferne og krydr dem med salt og peber inden du lægger dem på den meget varme grillpande i 1-2 minutter per side.
Burgerboller
Skær burgerbollerne over i tre dele så du har en top, en midte og en bund. Big Mac's kendingstegn er netop den tredelte burgerbolle, så det skal vores hjemmelavede version selvfølgelig også have. Dryp lidt olivenolie på bollernes skæreflader og varm dem et par minutter på en glohed pande. Gerne en grillpande så du får nogle flotte, markerede grillstriber.
Jeg har lavet en illustration herunder, der viser, hvordan du samler din Big Mac på den helt rigtige måde. Smør en skefuld Big Mac dressing på nederste og midterste bolle og læg salat på begge. Læg derefter to skiver ost og en bøf på nederste bolle og to pickles og en bøf på øverste bolle. Så lægger du midterste del oven på nederste del og lægger låget på øverst. Vupti, så er der Big Mac - rigtig god fornøjelse!

Sundhed
Denne hjemmelavede Big Mac burger er en energitæt ret med højt indhold af mættet fedt, salt og animalsk protein. Selvom der bruges light-mayonnaise og grøntsager som salat og drueagurk, er retten ikke i tråd med de danske kostråd, især pga. mængden af oksekød og ost. Dog er den hjemmelavet, hvilket gør den fri for tilsætningsstoffer og mere transparent ift. indhold.
Ingredienser
Big Mac dressing
1,5 dl mayonnaise light
1/2 dl sød gul sennep
2 finthakkede drueagurker
1 tsk hvidvinseddike
1/2 fed finthakket hvidløg
1 tsk paprika
Burgerindhold
2 drueagurker skåret i skiver
1/2 hakket icebergsalat
8 skiver ost
1 kg hakket oksefars
4 burgerboller med sesam
Allergener
Æg, mælk, gluten, sennep
Historie
Big Mac er en af verdens mest ikoniske burgere og et symbol på den globale fastfoodkultur. Dens historie begynder i 1967, hvor McDonald’s-franchisetager Jim Delligatti i Uniontown, Pennsylvania, udviklede burgeren for at imødekomme efterspørgslen efter et mere mættende måltid blandt lokale stålværksarbejdere.
Burgeren blev oprindeligt testet i en håndfuld McDonald’s-restauranter i Pittsburgh-området og blev hurtigt populær. I 1968 blev den lanceret på landsplan i USA og blev en fast bestanddel af McDonald’s-menuen.
Navnet "Big Mac" blev foreslået af Esther Glickstein Rose, en 21-årig sekretær i McDonald’s reklameafdeling. Tidligere navneforslag som "The Aristocrat" og "Blue Ribbon Burger" havde ikke haft den ønskede appel.
Big Mac består af to oksekødsbøffer, tre skiver sesambolle, cheddarost, syltede agurker, hakket løg, strimlet icebergsalat og den karakteristiske "special sauce", som er en variant af Thousand Island-dressing.
Burgerens popularitet har ført til dens tilstedeværelse i over 100 lande og har inspireret til økonomiske analyser som "Big Mac Index", der bruges til at sammenligne købekraft mellem forskellige nationer.
Hjemmelavede versioner af Big Mac er blevet populære blandt madentusiaster, der ønsker at genskabe den klassiske smag med friske ingredienser og personlige variationer.